Business Intelligence strategie | Business Analytics beleid

Een BI strategie met precisie en passie

Als bestuurder, BI manager of consultant wil je een Business Intelligence strategie (of ook: Business Intelligence beleid) uitstippelen voor de komende jaren. Een die recht doet aan de ambities van de organisatie, de nieuwste technologische ontwikkelingen en de (open) datamogelijkheden. Maar je weet ook dat een BI strategie wendbaar moet zijn want de ontwikkelingen gaan snel. Tegen welke uitdagingen kan je zoal aanlopen:

 • Het BI-team is kundig met rapportages en dashboards maar heeft niet de vaardigheden om met Predictive Analytics en Big Data aan de slag te gaan.
 • Het BI-team heeft zich verschanst in het datawarehouse en heeft onvoldoende business affiniteit om een nieuwe BI strategie te laten landen, laat staan uit te voeren.
 • De eindgebruikers gaan sneller (BI-selfservice) dan het BI-team en gaan min of meer hun eigen gang. Ze downloaden zonder blikken of blozen QlikView, R of Power BI en gaan ongebreideld analyseren.
 • Er is geen eenduidige visie op Business Intelligence geformuleerd, laat staan dat die gedragen wordt door de gehele organisatie.
 • Er is geen eenduidig beeld van de betekenis van BI, Analytics & Big Data, er heerst spraakverwarring.

Deze uitdagingen zijn schering en inslag, je staat hierin niet alleen. Onze BI-adviseurs helpen je graag om deze vraagstukken het hoofd te bieden om te komen tot een gedragen en uitvoerbare Business Intelligence strategie die wel werkt.

Wat zeggen onze klanten?

“De opdracht is uitstekend uitgevoerd, scherpe adviezen en een prima samenwerking.”

Eric Ossel
directeur Middelen
Gemeente Delft

Strategie-ontwikkeling vanuit meerdere perspectieven

In onze visie gaat Business Analytics niet alleen over techniek; de experts begrijpen die wel. Juist de businesskant van BI behoort een vaste component te zijn van jouw Business Intelligence strategie. Bij het opstellen van een strategie geven meerdere perspectieven direct helderheid:

 • De waaromvraag: waarom zou de organisatie Business Intelligence op een hoger plan moeten brengen? Wat is het haakje naar de bedrijfsstrategie en het verdienmodel?
 • Techniek versus organisatie: de BI strategie adresseert zowel de technologie die nodig is om de strategie uit te voeren alsook de data, inzichten, vaardigheden, processen en rollen.
 • Interne versus externe data: BI zonder open data of externe data kan niet lang of sterk genoeg renderen. Een BI strategie zal daarom het aankoopbeleid voor data moet adresseren.
 • Cloud versus on premise: hoewel Business Intelligence in de cloud nog lang geen gemeengoed is en er nog tal van haken en ogen zijn, benoemt een strategie voor Business Analytics of en op welke wijze cloudoplossingen gaan helpen.
 • Datakwaliteit: hoe om te gaan met slechte datakwaliteit en hoe hou je er in jouw Business Intelligence strategie rekening mee?
 • KPI’s versus meetwaarden: de kunst van Business Analytics is om te focussen op datgene wat er werkelijk toe doet, dat wat essentieel is. Een goede BI strategie vindt een evenwicht tussen het sturen op onvervalste KPI’s voor procesverbetering en beleidsinformatie op basis van meetwaarden.
 • BI selfservice versus standaard rapporten: welke ruimte geeft de organisatie aan eindgebruikers om zelf (complexe) analyses en rapporten te maken? En hoe zit het dan met één versie van de waarheid? De BI strategie heeft hierop een visie en antwoord.

Zomaar een greep uit enkele perspectieven. Onze aanpak voorziet erin dat die perspectieven worden benoemd welke voor jouw organisatie echt van belang zijn. Maatwerk dus.

De route naar Business Intelligence succes

De route naar Business Intelligence succesOp basis van de geformuleerde Business Intelligence strategie (de visie op hoofdlijnen) wordt een BI roadmap gemaakt (alle details). Deze roadmap beschrijft de huidige en toekomstige situatie en de weg er naar toe. Deze vormt de complete uitwerking van de BI strategie. Verder lezen…

naar BI roadmap

5 tips voor een succesvolle BI strategie

Op basis van onze langjarige ervaring en eigen onderzoek weten we als geen ander waarom sommige Business Intelligence trajecten succesvol zijn en waarom andere falen. We bieden vijf gratis tips aan voor een succesvolle BI strategie:

 1. Doe het niet in een hok maar doe het met elkaar: business en IT.
 2. Voor optimaal resultaat: verweef de BI strategie met je bedrijfsstrategie.
 3. Kijk niet verder dan 3 jaar, jouw wereld kan er dan compleet anders uit zien.
 4. Gebruik een volwassenheidsmodel zodat de fundering staat.
 5. Kijk af bij de succesvollste BI bedrijven (zie ook succesverhalen).

Instrumenten die je Business Analytics strategie versnellen

Wij hebben een aantal standaard instrumenten ontwikkeld. Hierdoor ga je ongetwijfeld een versnelling realiseren in het formuleren en uitvoeren van jouw Business Analytics strategie. Een greep hieruit:

Naast deze instrumenten kan je ook bij ons terecht voor 100% onafhankelijk advies.

Kiezen voor Passionned Group is kiezen voor kwaliteit

Onze BI-specialisten zijn gepokt en gemazeld in Business Intelligence strategie & Data Science. Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak bij jou op kantoor en laat je verrassen door onze frisse blik, unieke aanpak en praktische kennis. Onze Business Intelligence aanpak is agile en doordrenkt met elementen uit design thinking en system thinking. Het motto daarbij is: think big, talk little en start small. Gaandeweg bouwen we samen aan een intelligente, datagedreven organisatie. Al meer dan 1.000 tevreden opdrachtgevers gingen je voor.

Neem contact met ons op

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met business intelligence strategie (business analytics beleid) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Isaac Shawky, Senior BI Strategie adviseur

drs. ISAAC SHAWKY

Associate Partner

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST