De rol staat onder druk

De traditionele rol van de BI-projectmanager staat onder druk. Meer en meer worden veranderingen in organisaties een constante en daar hoort dan een andere aanpak bij. Waar het tot voor kort belangrijk was een goed plan van aanpak te schrijven, wordt nu meer en meer via een scrum aanpak de verandering vormgegeven. Dit vraagt andere competenties van de BI-projectmanager.

huur BI-projectmanager in

De toekomst van de Business Intelligence projectmanager

De rol van de BI-projectmanager is cruciaal om BI-projecten succesvol op te leveren en de verwachtingen bij alle stakeholders goed te managen. Hij moet ook de druk, van vooral de business kunnen weerstaan, om voor quick wins en kortetermijnoplossingen te gaan in plaats van voor het langetermijndoel. Een uitdagende functie die ook in de toekomst belangrijk blijft.

Waar moet je dan zoal op letten?

De belangrijkste punten om op te letten zijn:

 • Welke (nieuwe) vaardigheden mag je verwachten van een BI-projectmanager?
 • Welke werkzaamheden en verantwoordelijkheden behoren precies tot dit profiel?
 • Hoe bereik je meer succes en hoe toon je dit aan als projectmanager BI?
 • Welke stappen zet je om een goede BI-projectmanager te worden of te vinden?
 • Hoe bereik je met BI meer succes, zowel voor de korte als op de lange termijn?

Hieronder diepen we de belangrijkste aandachtspunten verder uit.

Welke vaardigheden moet een BI-projectmanager bezitten?

De praktische vaardigheden (skills) van een BI-projectmanager verschuiven steeds meer van de harde naar de zachte kant. De belangrijkste vaardigheden zijn:

 • Hij / zij moet BI en het concept van de intelligente, datagedreven organisatie kunnen uitleggen aan iedereen in de organisatie.
 • Hij / zij moet in staat zijn bruggen te bouwen tussen enerzijds de business en anderzijds de techniek.
 • Hij / zij moet de belangen van alle betrokkenen kunnen (her)kennen en in staat zijn om deze zowel op korte als op lange termijn met elkaar te verenigen.
 • Hij / zij moet in staat zijn om zelfstandig projectplannen te vervaardigen met een helder budget, planning en deliverables.
 • Hij / zij wordt in staat geacht om de belangrijkste risico’s te duiden en hierop maatregelen te nemen.
 • Misschien wel het belangrijkste. Hij / zij moet uitgebreide kennis hebben van BI en Big Data-projecten en op welke wijze deze projecten succesvol verlopen. Het hebben van een goed netwerk is daarvoor cruciaal.

Aan de technische kant verandert er veel. Denk aan DWH automation, Big Data, Data Governance en zeker ook regelgeving op security- en privacygebied. Bijblijven op al deze gebieden (business en ICT) is een uitdaging op zich.

Waarom een BI-projectmanager inhuren via ons?

Onze BI-projectmanagers hebben allemaal zeer ruime ervaring op het gebied van business analytics en Big Data, bij diverse organisaties. Passionned Group zit bovenop alle veranderingen die er spelen en publiceert hier veel over. Omdat we een eigen guide ontwikkeld hebben en we 100% onafhankelijk zijn geeft dit ons een unieke positie in de markt. Ben je op zoek naar een ervaren BI-projectmanager, dan ben je bij ons aan het goede adres.

Een interim BI projectmanager binnen 24 uur

Als je een aanvraag bij ons neerlegt dan reageren we vaak binnen 24 uur. We gaan dan dieper in op het type BI-projectmanager dat je zoekt om deze klus tot een succes te maken. We stellen vaak meerdere kandidaten voor. Mocht je keuze op een van onze kandidaten zijn gevallen, dan kan hij vaak snel bij je aan de slag.

Omdat wij bij veel organisaties komen, zien we heel vaak dat het succes van een BI-implementatie doorgaans niet wordt bepaald door de software die in gebruik is. Een organisatie die capabel is en adequaat met BI kan omgaan is minstens zo belangrijk. De Passionned Group heeft uitgebreide tooling en een analytics kennisbank beschikbaar, waarover de interim BI-projectmanager kan beschikken.

Deze tooling en de kennisbank stellen we tevens voor jouw organisatie gratis beschikbaar. De combinatie van ervaring, onafhankelijkheid en tooling maakt de BI-projectmanager van Passionned Group uniek in de markt.

BI Projectmanager-gerelateerde rollen

Interim BI manager
CRM manager
Business Consultant
Chief Data Officer

Hoe word je een (nog betere) BI-project manager?

Ontwikkelingen op het gebied van BI gaan erg snel en de (kennis)eisen die aan een goede BI-projectmanager worden gesteld veranderen in hoog tempo. Goede BI-projectmanagers zijn schaars en daarom ook zeer waardevol.

Wil je jezelf als BI-projectmanager verder ontwikkelen, dan kun je natuurlijk de nodige vakliteratuur lezen. Maar is dat genoeg? Passionned Group geeft ook diverse boeken uit op het vakgebied van Business Intelligence, Big Data en continu verbeteren.

Maar wil je echt bijblijven op al die gebieden en weten hoe je zelf organisaties mee kunt krijgen in deze verandering, dan kun je natuurlijk ook een van onze opleidingen volgen.

Passionned Group biedt, naast opleidingen, ook (persoonlijke) coaching, organisatieadvies en second opinion aan op lopende BI-projecten. Al met al voldoende mogelijkheden voor je om beide werelden (business en techniek) succesvol met elkaar te blijven verbinden.

Business Analytics die voor jouw organisatie werkt

Business Analytics is al lang niet meer alleen het technisch implementeren van een BI-oplossing of het ontsluiten van nieuwe databronnen. Als BI-projectmanager weet je als geen ander dat het gebruik door de organisatie uiteindelijk het succes bepaald van data analytics. Data is steeds meer een asset aan het worden en de organisatie moet leren met deze verandering om te gaan.

Als BI-projectmanager moet je in staat zijn om enerzijds op tijd en geld te sturen. Anderzijds moet je ook de resultaten laten zien aan diezelfde organisatie. Als de verwachtingen hoog, soms te hoog, gespannen zijn dan vormt dit een groot risico voor het project.

Langdurige projecten behoren steeds meer tot het verleden en het lijkt wel of agile werken voor alles de oplossing is. Helaas is de praktijk weerbarstiger en dan is de projectmanager niet alleen degene die dat duidelijk moet maken. Hij is ook die voor de organisatie het antwoord moet vinden.

De verwachtingen goed managen

Het advies is dan ook om al vanaf het begin van het traject de business erbij te betrekken en een agile-achtige aanpak in het project te integreren. Denk bijvoorbeeld aan het snel opleveren van dashboards en overzichten, ook al zijn deze nog niet volledig afgerond en inhoudelijk juist. Het is dan wel noodzakelijk dat de BI-projectmanager de juiste verwachtingen schept. Een uitdaging waar elke BI-projectmanager tegenwoordig voor staat.

stuur je aanvraag in

Vacature BI-projectmanager

Vacature BI-projectmanagerPassionned Group is voor haar klanten regelmatig op zoek naar zeer ervaren projectmanagers. Ben jij zo’n kandidaat en herken je jezelf in de praktische vaardigheden, dan nodigen we je graag uit voor een oriënterend gesprek. Je kunt hier jouw gegevens achterlaten, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Op technologisch gebied volgen de veranderingen elkaar in rap tempo op. Ook worden er steeds meer richtlijnen ontwikkeld waaraan de BI-oplossing in een project moet voldoen. Belangrijke trends zijn:

 • Dataprivacy en -security: het wordt steeds belangrijker dat je dataprivacy en -security al tijdens het project onderkent en tegelijk borgt. Meer en meer maakt dit een integraal onderdeel uit van een BI project.
 • De komst van Big Data en internet of Things (IoT): Met de komst van steeds meer sensoren, die grote hoeveelheden data produceren, neemt ook het volume en de complexiteit toe. Met Big Data-oplossingen en Internet of Things worden projecten steeds minder voorspelbaar. Het is zelfs de vraag of een projectmatige aanpak wel past bij dit soort exploratieve projecten. De rol van de projectmanager verandert daardoor.
 • Business Intelligence democratiseert: selfservice BI lijkt de nieuwe norm te worden. Daardoor verandert het karakter van de projecten die een BI-projectmanager uitvoert. Meer en meer worden businessmedewerkers een integraal onderdeel van het project.
 • Het aantal databronnen en de hoeveelheid data groeit explosief: organisaties ontsluiten steeds meer (openbare) databronnen. Waren het eerst voornamelijk interne (proces) databronnen, het is nu vanzelfsprekend dat je ook klant- en marktdata koppelt. Daarnaast zie je dat cloudoplossingen de nieuwe standaard wordt. Dit vraagt veel meer afstemming, ook met externe partijen. Dat maakt een BI-project veel complexer dan een aantal jaar geleden.
 • Continu ontwikkelen versus projectmatig werken: agile ontwikkelen raakt steeds meer ingeburgerd. Op zich een prima ontwikkeling, maar het risico is wel dat dan alleen voor de kortetermijnoplossing wordt gegaan.

Dit zijn natuurlijk niet alle trends. Ook het vakgebied van projectmanagement staat niet stil. Meer en meer wordt de kwaliteit afgemeten aan je CBIP certificering en de BI-projectmanager moet in staat zijn om te schakelen tussen een projectmatige en een agile benadering. Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste trends, kijk dan naar onze jaarlijkse BI-trends voor dat betreffende jaar.

Neem vrijblijvend contact op

Heb je interesse in een bepaalde opleiding, wil je meer weten over inhuur van een ervaren projectmanager of ben je zelf zo’n ervaren BI-projectmanager? Passionned Group biedt als volledig onafhankelijke partij een uitgebreid pakket aan mogelijkheden aan. Wil je meer weten neem dan gerust contact met ons op.