Chief Information Officer | CIO | Interim, inhuur & vacatures

Chief Information Officer (CIO)

De moderne CIO is een digitale transformatie-evangelist

Digitale processen spelen een steeds grotere rol in organisaties en de ontwikkelingen ervan gaan razendsnel. Steeds meer medewerkers, afdelingen en directies krijgen hier direct dan wel indirect mee te maken. Aangezien de digitale transformatie gedreven wordt door de mogelijkheden die ICT biedt, is ICT al lang niet meer het exclusieve terrein van de Chief Information Officer binnen een organisatie.

De CIO leidt het nieuwe digitale tijdperk in

De rol van CIO is de afgelopen jaren sterk veranderd. Van een eindverantwoordelijke die strategisch nadacht over de inzet van ICT-middelen, is hij gegroeid naar een strategisch adviseur. Hij zet de koers uit voor je organisatie naar het nieuwe digitale tijdperk. Dit vraagt om andere competenties.

Het is dan ook een uitdaging om de juiste (interim) Chief Information Officer te vinden of als (toekomstige) CIO bij te blijven en de juiste competenties te ontwikkelen.

Wat zijn zaken waar je op moet letten?

De belangrijkste punten zijn:

  • Van de Chief Information Officer mag je nieuwe vaardigheden verwachten. Welke zijn dit?
  • Wat is de taak van een moderne CIO en welke verantwoordelijkheden horen daarbij?
  • Wat kun je doen als je een moderne Chief Information Officer wilt vinden of wanneer je dit wilt worden?
  • Welke extra’s biedt inhuur van zo’n CIO als je dit doet via de Passionned Group?
  • Hoe bereik je met jouw digitale transformatie meer succes en hoe toon je dat succes aan?

Op deze punten zullen wij straks terugkomen.

Welke praktische vaardigheden moet een moderne CIO bezitten?

De skills van een CIO verschuiven steeds meer naar de zachte factoren als samenwerking en het geven van leiding bij complexe veranderingen. Wat zijn daarin de belangrijkste factoren?

  • Als eerste moet de CIO natuurlijk met iedereen in de organisatie goed kunnen samenwerken. Digitale transformatie is ook de verantwoordelijkheid van het CxO-niveau. Denk daarbij aan de CFO (Chief Financial Officer) en de CMO (Chief Marketing Officer).
  • Hij moet de digitale transformatie, die complex is, kunnen vereenvoudigen en deze nieuwe werkelijkheid kunnen uitbeelden en uitdragen (storytelling).
  • Een CIO draagt veel legacy met zich mee. Hij moet in staat zijn om oude omgevingen ‘geruisloos’ te ontmantelen en nieuwe technologieën kunnen incorporeren in het bestaande ICT-landschap.
  • Hij moet in staat zijn om met verschillende belanghebbenden allianties te kunnen sluiten.
  • Maar vooral ook, op basis van (big) data, de organisatie sturen en leiden naar de nieuwe digitale werkelijkheid.

Passionned Academy

Wij verzorgen via de Passionned Academy onder meer verschillende management opleidingen. Daarin word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van management en hoe dit jouw organisatie kan helpen.

Ontwikkelen als (toekomstige) Chief Information Officer?

De digitale ontwikkelingen gaan steeds sneller en eisen andere competenties en ervaring van een moderne Chief Information Officer (CIO). Om bij te blijven is het lezen van (vak)literatuur en boeken een must geworden. Dit geldt niet alleen voor ICT maar zeker ook als het gaat om alle strategische business ontwikkelingen en (nieuwe) businessmodellen. Denk bijvoorbeeld aan hoe snel Airbnb is opgekomen. Deze businessmodellen vallen of staan met het slim gebruik van (grote hoeveelheden) data.

Stappen zetten in moderne IT

Wil je nu stappen zetten op het gebied van verandermanagement of Business Intelligence, dan heeft de Passionned Academy een toegesneden opleidingsaanbod voor je. De trainingen variëren van een 3-daagse praktijkgerichte cursus tot en met een 10-daagse opleiding Master of Data Science. Dit zijn opleidingen die je direct kunt toepassen in jouw dagelijkse praktijk. Passionned Group biedt naast opleidingen ook persoonlijke coaching en organisatieadvies aan. Dit alles om (aankomend) CIO’s te helpen nog beter hun toekomstige rol in te kunnen vervullen.

De digitale transformatie

Data en digitale innovatie gaan hand in hand. De moderne Chief Information Officer moet alle ontwikkelingen op datagebied begrijpen en kunnen implementeren. Denk niet alleen aan de ontwikkelingen op het gebied van Big Data, maar zeker ook aan die op het gebied van databeveiliging en alle privacyaspecten die daar mee te maken hebben. Over de digitale transformatie en hoe organisaties slim met data kunnen omgaan zijn diverse goede boeken geschreven.

Was veranderen vroeger misschien nog een golfbeweging, nu is het een constante. Hierdoor zijn nieuwe verandermethodieken zoals continu verbeteren, agile, klantgericht ondernemen en Lean opgekomen.

Wil je een moderne Chief Information Officer inhuren?

Overal heb je mogelijkheden om ICT-management in te huren. Maar bij de Passionned Group werken alleen zeer ervaren CIO’s die de ‘moeilijkheid van deze verandering’ in de praktijk hebben ervaren. Door onze unieke formule zijn we snel in staat de juiste kandidaat aan je voor te stellen. Nadat je een keuze hebt gemaakt, kan de gekozen kandidaat vaak snel bij jouw organisatie aan de slag. Wil je weten hoe wij werken, neem dan contact met ons op.

Wat brengt een CIO van Passionned Group extra mee?

Onze interimmanagers hebben allemaal zeer ruime ervaring op het gebied van ICT en de digitale transitie. Kenmerkend voor onze interimmanagers is, dat ze zich richten op meetbare en implementeerbare veranderingen. En niet op ‘mooie verhalen’ die in de praktijk niet implementeerbaar blijken te zijn. Passionned Group levert niet alleen zeer ervaren (interim) managers. Maar de meerwaarde zit ook in het kunnen aanbieden van een uitgebreid opleidingspakket en een uitgebreide kennisbank waar de interim-CIO en jouw organisatie gebruik van kunnen maken. Ook beschikken zij over een achtergrond in performance management.

Een digitaal platform dat werkt voor de gehele organisatie

ICT is al lang niet meer alleen een aantal interne softwarepakketten die ‘draaien in een eigen datacenter’. Tegenwoordig komen en gaan de digitale producten en moeten deze naadloos met elkaar samenwerken. De vraag van de klant verandert snel en het moet mogelijk zijn om componenten uit het digitale platform snel te kunnen vervangen.

Vooral data en informatie zijn de assets geworden van een digitale organisatie. Het gaat niet zozeer om de opslag van data, maar om het slim gebruikmaken ervan door middel van slimme algoritmes. De digitale informatiestromen tussen de klant en de organisatie en binnen de organisatie zelf zijn en blijven de constante sleutel tot succes. Het adagium is dan ook de informatiestromen in de organisatie zo te laten ‘stromen’, dat je hierdoor meer omzet kan realiseren tegen minder kosten.

Misschien niet alleen de trends kennen, maar er juist een antwoord op hebben. De bovenliggende trend is natuurlijk de digitale transformatie, maar deze trend wordt versterkt door onder andere:

Dit zijn natuurlijk lang niet alle trends. Ook ontwikkelingen op het vlak van mobile, augmented reality (AR), cloud en apps blijven je, als moderne Chief Information Officer, achtervolgen. Het advies is om de trends elke drie maanden tegen het licht te houden en te beoordelen of en wat je daar als organisatie dan mee wilt gaan doen.

Vacature voor een Chief information Officer

Passionned Group is voor haar klanten regelmatig op zoek naar zeer ervaren CIO’s. Ben je zo’n kandidaat en heb je ervaring met digitale transformaties? Dan nodigen wij je graag uit om nader kennis met ons te maken. Laat hier je gegevens achter en wij nemen dan snel contact met je op.

Heb je nog vragen?

Heeft dit CIO-artikel vragen bij je opgeroepen of wil je eens doorpraten met ons over dit onderwerp, neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in interim Chief Information Officers (CIO)Passionned Group levert sinds 2004 al 100% onafhankelijk advies en implementatie vanuit de filosofie dat organisaties steeds intelligenter en wendbaarder moeten worden. Wij doen dat met onze bevlogen consultants, die samen met jou de intelligente, datagedreven organisatie willen vormgeven.

Neem contact met ons op

Onze Chief Information Officers

Dick Pouw, CIO

DICK POUW MBA

Chief Information Officer

Daan van Beek, CEO

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Chief Information Officer ✦ CIO ✦ Interim, inhuur & vacatures
Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met chief information officer (cio) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Dick Pouw, CIO

DICK POUW MBA

Chief Information Officer

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST