Data Architect | Datawarehouse Architect | DWH architect | Inhuur
Wat is het profiel van de moderne datawarehouse-architect en waar vind je zo iemand?

Interim aanvraag

De Data Architect: de specialist in dataverwerking

Data wordt een steeds belangrijkere asset voor elke organisatie. Tot de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van de DWH-architect c.q. data architect behoren:

Dat zijn wel de meest essentiële zaken waar je een datawarehouse architect of data architect op kan aanspreken. Maar er valt natuurlijk veel meer te vertellen wat van belang is voor het optimaal inrichten van je data architectuur en bijbehorende competenties en tools.

Is de Datawarehouse Architect nog wel nodig?

Ontwikkelingen op datagebied gaan snel. Er is een sterke tendens om het ontsluiten van bronnen naar het datawarehouse toe volledig te automatiseren. Veel selfservice BI-oplossingen hebben eigen (in-memory) oplossingen om de gebruiker snel en eenvoudig met data te kunnen laten werken. Bij veel Big Data-vraagstukken is de oplossing: gooi het maar in een datalake, dan kijken we later wel naar wat we met de data doen en hoe we die definiëren. Is er dan nog wel een datawarehouse-architect nodig is de vraag.

De Data Architect & de digitale datarevolutie

Wij zien als Passionned Group dat een datawarehouse architect meer nodig is dan ooit tevoren. Goed nadenken over ontsluiting van data, eenduidige definities (metadata) en het veilig en privacyproof ter beschikking stellen van data, is de sleutel tot succes voor echt datagedreven organisaties. Architecten die vanuit de data denken en werken zijn meer dan ooit nodig. De datawarehouse-architect staat in het midden van de digitale datarevolutie.

De rol van de DWH-architect verandert

Doordat er steeds meer data is en er ook steeds meer BI-oplossingen komen, wordt de rol van de DWH-architect steeds belangrijker. Maar deze staat ook steeds meer onder druk door de automatisering van veel BI-verwerkingsprocessen. We zien de rol van Datawarehouse Architect verschuiven naar Data Architect. Wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden?

  • Wat is de nieuwe rol van de Data architect en wat moet hij vooral niet doen?
  • Welke kennis moet de moderne DWH-architect bezitten c.q. ontwikkelen?
  • Welke vaardigheden mag je verwachten van een moderne data architect?
  • Hoe vind je de juiste datawarehouse-architect en waar moet je op letten?
  • Hoe kun je aantonen dat je als Data Architect succesvol bent?

Data die je organisatie meer datagedreven maakt

Er zijn veel ontwikkelingen gaande, vooral op technologisch gebied. Steeds meer bronnen worden geautomatiseerd ontsloten. En steeds meer bronnen (moeten) worden aangesloten en steeds meer systemen en processen hebben sneller en in toenemende hoeveelheden data nodig.

Nog teveel komt het voor dat al deze data wordt opgeslagen onder het motto: “sla het maar op, misschien hebben we het in de toekomst nodig.” De groei van data is enorm en de huidige datacenters en storage-oplossingen kunnen vaak deze vraag al niet meer aan. De oplossing hiervoor is: Cloud. Helaas zitten ook daar weer haken en ogen aan. Hoe krijg je die data daar, past het wel in je data-architectuur en hoe zit het met de privacy.

De Data Architect kan het verschil maken

Nog (veel) te weinig wordt erover nagedacht of de data die men wil bewaren, nog wel echt structureel nodig is en of data na zoveel jaren nog wel relevant is. De datawarehouse-architect is degene die daar juist het verschil maakt, door kritisch naar data te kijken. En hij maakt het verschil door de data ‘neutraal’ op te slaan en vooral, samen met de business, te kijken welke inzichten, waar in het bedrijfsproces nodig zijn.

Data verzamelen is eenvoudig, data juist inzetten, toepassen en gebruiken is moeilijk. Alleen de moderne data architect kan daarin het verschil maken.

3-daagse Datawarehouse-opleiding

Wil je meer weten over datawarehouses, data architectuur en het opschonen, opwaarderen en combineren van data? En vooral, meer rendement uit je interne en externe data realiseren? Onze 3-daagse opleiding DWH & Data Governance is dan zeker aan te bevelen.

Naar de DWH-opleiding

Hoe word je een (moderne) datawarehouse-architect?

De datawarehouse-omgeving verandert in hoog tempo en de datawarehouse-architect speelt daarin een steeds belangrijkere rol. Hij moet niet alleen de technische kant kunnen overzien, maar ook de business goed begrijpen en concepten kunnen uitleggen. De Passionned Academy heeft specifiek daarom de driedaagse opleiding Datawarehouse en Datagovernance ontwikkeld. En om je leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen is er de 10-daagse Data Science opleiding. Heb je interesse in een van onze opleidingen vraag dan brochures aan van onze data analytics trainingen. Vanzelfsprekend zijn er nog allerlei andere opleidingsmogelijkheden.

Kennisbank voor de Data Architect

Naast het volgen van diverse opleidingen, kun je toegang krijgen tot onze uitgebreide kennisbank. Hierin vind je veel informatie over onder meer de laatste ontwikkelingen op datawarehousegebied en datagedreven werken. Bovendien zijn er diverse boeken die nader ingaan op Business Analytics, Data Science en informatiestuurd werken. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde BI-rollen

Data analist
IT manager
BI consultant
BI architect
Chief Data Officer

Relevante trends voor de DWH-architectTechnologische en bedrijfskundige ontwikkelingen gaan soms hand in hand en versterken elkaar. De belangrijke trends die wij zien voor een DWH-architect zijn onder meer:

De juiste keuze qua data-architectuur en governance is essentieel. Met de Business Intelligence & Analytics Guide helpen we organisaties om een helder beeld te krijgen van wat er in de markt te koop is op gebieden als ETL-tooling en BI-oplossingen.

Profiel van de moderne datawarehouse-architect

Een datawarehouse-architect moet beschikken over zeer gedegen technische kennis, gecombineerd met voldoende communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. De tijd dat de DWH-architect ergens weggestopt bij een afdeling zat of ‘in een ivoren toren’ bezig was met de data modelleren is nu echt voorbij. De belangrijkste vaardigheden zijn:

Vanuit deze basis is de datawarehouse-architect in staat om organisaties te helpen om de datavoorziening juist, veilig en privacyproof in een organisatie te implementeren.

Wil je een Data Architect inhuren?

Overal heb je mogelijkheden om een Data architect tijdelijk in te huren. Passionned Group werkt alleen met datawarehouse-architecten die ruime ervaring hebben met datamodellering en tal van data architecturen. Datamodellering kent diverse scholen. Wij hebben geen voorkeur voor een van deze scholen, maar gaan uit van de informatiebehoefte en volwassenheid van de organisatie. De keuze voor een school is de uitkomst van het proces en vraagstukken. Ze staat niet bij voorbaat al vast. Door de 100% onafhankelijkheid zijn wij als geen ander in staat om samen met jou de juiste architectuurkeuzes te maken.

Door onze unieke bedrijfsformule zijn we in staat om snel een DWH-architect aan je voor te stellen. Heb je de keuze gemaakt dan kunnen we het proces vaak binnen 48 uur afronden. Wil je meer weten, of heb je vragen over een interim Data Architect neem dan gerust contact met ons op.

Cursussen en boeken over de intelligente organisatie

Passionned Group is al meer dan 10 jaar actief in deze markt en verzorgt ook vele type opleidingen. Die staan in het teken van je organisatie intelligenter maken. Dit doen wij met een eigen academy met zeer ervaren docenten, die ook in de praktijk van alledag actief zijn. Zo combineren we praktijk en theorie naadloos met elkaar.  Op onze site vind je een kennisbank met veel artikelen en onderzoek. Ook zijn er talrijke boeken beschikbaar die dieper ingaan op verwerking, gebruik en sturing van KPI’s en data binnen organisaties.

Ben je een interim DWH-architect en zoek je werk?

Vacature DWH Data architectPassionned Group is regelmatig op zoek naar ervaren DWH-architecten voor haar klanten. Ben je zo’n kandidaat en wil je misschien eens iets anders en je horizon verbreden? Dan nodigen we je graag uit voor een gesprek.

Blijf je nog met vragen zitten?

Heb je nog vragen als datawarehouse-architect c.q. data architect of over de inhuur ervan? Weet je niet precies hoe je jouw kennis kunt vergroten? Of heb je misschien een algemene vraag over data analytics, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Data ArchitectDe data consultants van de Passionned Group helpen organisaties naar een datagedreven toekomst. Onze Data Architecten en DWH-architecten zijn gepokt en gemazeld in het opstellen van een toekomstbestendige en agile architectuur.

Neem contact met ons op

Onze Data Architecten

Rick van der Linden, Senior Data Architect

ir. RICK VAN DER LINDEN

Senior Data Architect

Daan van Beek, CEO

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & Auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met data architect (datawarehouse architect) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Managing Director

DAAN VAN BEEK MSc

Managing Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST