Stop de steeds maar terugkerende KPI-discussies

KPI’s blijven de gemoederen in veel organisaties nog steeds bezighouden. Of het nu gaat om de definitie (is die wel scherp genoeg), de datakwaliteit, de visualisatie op een dashboard, het eigenaarschap op KPI’s (zijn we niet allemaal verantwoordelijk) of de organisatiecultuur. Met de SMART KPI-bepaler 2023 krijg je snel antwoord op een reeks van vragen:

 • Hoe en waar vind ik de juiste KPI’s en hoe definieer ik ze?
 • Welke KPI’s zijn juist voor jouw bedrijf cruciaal en wat is de relatie met je verdienmodel?
 • Hoe bepaal je de kritieke succesfactoren achter de KPI’s en hoe stuur je daarop?
 • Hoe stel je slim de normen en targets vast, zodat de doelen haalbaar blijven?
 • Welke praktische methodieken zijn er om prestatie-indicatoren SMART te definiëren?
 • Hoe ontwikkel je voorspellende KPI’s op basis van algoritmes en AI?
 • Hoe passen KPI’s in de datagedreven PDCA-verbetercirkel?
 • Hoe bouw je een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk dashboard?
 • Wat zijn de basics van effectieve datavisualisatie?

Worstel jij ook met een of meerdere van deze vragen en wil je nu eindelijk eens verlost worden van de steeds maar terugkerende KPI-discussies? Download dan snel de SMART KPI-bepaler en ga vandaag nog aan de slag.

Mix van theorie en praktijk: 350 heldere KPI-voorbeelden

De SMART KPI-bepalerFiguur 1: Klik hier om de SMART KPI-bepaler te downloaden.

De SMART KPI-bepaler 2023 is gestoeld op een in de praktijk bewezen theoretisch model (inmiddels wereldwijd toegepast) en is daarnaast een zeer praktische handleiding met maar liefst 350 voorbeelden uit 22 sectoren waarmee je direct aan de slag kunt. Aan de hand van 6 logische stappen werk je toe naar een logisch, integraal en gebruiksvriendelijk dashboard en besturingsmodel voor jouw organisatie. Door de vele tips en oefeningen wordt iedere lezer van deze praktische gids optimaal ondersteund. Niet alleen bij het identificeren en definiëren van KPI’s, maar ook bij het visualiseren, normeren en operationaliseren van je key performance indicators.

Wil jij ook een nieuwe, veel effectievere manier van KPI’s invoeren, SMART doelen en betere financiële resultaten? Download hier dan de uitgebreide editie van de ‘SMART KPI-bepaler 2023: de handleiding voor performance management’ voor slechts 199 EUR.

De inhoud samengevat in één overzichtelijke tabel

Check nu de inhoud van de SMART KPI-bepaler 2023:

 • Uitleg en definitie van prestatiesturing
 • Direct toepasbare KPI beslisboom
 • KPI’s en de intelligente organisatie
 • De 7 belangrijkste kenmerken van KPI’s
 • Topmethode: “high impact” inzichten
 • Voorspellende KPI’s en modellen
 • De 4 KPI-analysemethodieken
 • KPI’s laden & datakwaliteit
 • Datavisualisatie & infographics
 • Methodes om indicatoren te normeren
 • 350+ voorbeeld-KPI’s per functiegebied
 • De belangrijkste KPI’s per branche (22)
 • KPI’s bepalen op basis van Big Data

Binnen 1 minuut ontvang je de SMART KPI-bepaler 2023 (PDF) in je e-mailbox. Je kunt hiermee dan direct aan de slag. Verbeter je KPI’s vandaag nog, versterk je businessmodel duurzaam, zodat je niet verder achterop raakt ten opzichte van je branchegenoten. Download hier het document.

download de 2023 editie hier

Ontdek en definieer jouw eigen KPI’s in 6 stappen

Aan de hand van de SMART KPI-bepaler (PDF) ga je niet alleen zien hoe je de belangrijkste KPI-blunders voorkomt. Je gaat vooral begrijpen welke stappen je moet zetten voor KPI’s en dashboards die echt werken. En vooral leer je hoe je een KPI-boom kan gaan opzetten in jouw organisatie. Deze 6 stappen komen aan bod:

Stop de steeds maar terugkerende KPI-discussies

 1. Identificeren: waar en hoe vind je de onvervalste KPI’s in jouw organisatie?
 2. Definiëren: hoe definieer je indicatoren tot één versie van de waarheid?
 3. Laden: hoe zorg je dat je jouw KPI’s kunt laden met de juiste, kwalitatieve data?
 4. Visualiseren: wat is de meest effectieve manier om je KPI’s te visualiseren?
 5. Normeren: welke methoden pas je wanneer toe om indicatoren te normeren?
 6. Operationaliseren: hoe ga je teams laten sturen en continu verbeteren met KPI’s?

Op basis van deze 6 logische stappen breng je niet alleen het verhaal achter de cijfers van jouw organisatie tot leven. Je gaat ook stappen zetten om je datakwaliteit te verbeteren, je brengt focus aan in je besturing (minder afleiding) en ook kom je tot dagelijks continu verbeteren met onvervalste KPI’s.

Hét hulpmiddel voor inzichten die er werkelijk toe doen

De SMART KPI-bepaler is hét hulpmiddel om te komen tot KPI’s, prestatie-indicatoren (PI’s) en inzichten die er werkelijk toe doen. Het succesvol volgen van de 6 stappen in de SMART KPI-bepaler leidt tot:

 • SMART: echt onvervalste KPI’s, 1 miljoen euro inzichten en goede normen
 • STRUCTUUR: een overzichtelijk, interactief managementdashboard
 • STUURBAAR: meer grip en beter sturen door performance-verbetering
 • SMILE: een efficiëntere organisatie en meer tevreden medewerkers en klanten
 • SIMPEL: minder gegevensregistraties en geen administratieve rompslomp meer

Volledig toegesneden op jouw branche

De SMART KPI-bepaler 2023 bevat een zeer uitgebreid overzicht van “echte”, zuivere, onvervalste KPI’s en prestatie-indicatoren (PI’s) die toepasbaar zijn in vele branches. In de gids vind je de lijst met 350 (prestatie)indicatoren en KPI’s per functiegebied en de branchespecifieke KPI’s. Voor de verschillende KPI’s is ook aangegeven welke bigdatabronnen je (eventueel) kunt gebruiken en ontsluiten. De SMART KPI-bepaler dekt minimaal de volgende branches af:

Banken & financiële instellingen
Retail & detailhandel
Telecombedrijven
Gezondheidszorg (ziekenhuis)
Geestelijke gezondheidszorg (ggz)
Transport & logistiek
Industrie/engineering-projecten
IT consultancy & managed services
Horeca: restaurants, bars en hotels
Consultancy- en ingenieursbureaus
Accountants, notarissen & makelaars
Onderwijs: PO, VO, (V)MBO, HBO en WO
Industrie: staal, maak, machines
Leasing: autos, machines en apparaten
Verzekeraars: zorg, schade, leven
Energiebedrijven
Schoonmaakbedrijven
Lokale overheid en gemeenten
Bouwbedrijven & infra
Woningcorporaties en vastgoedbedrijven
Uitzendbureaus
Farmacie & Biotech

De huidige versie 2023 is recent herzien en geactualiseerd. De gids is verrijkt met enkele nieuwe branches en drie splinternieuwe hoofdstukken over KPI-definities, het laden van KPI’s en datavisualisatie (inclusief dashboards).

Download het document hier

Stelt een coach 11 spitsen op?

Stelt een coach 11 spitsen op?Een goede coach zal er niet over peinzen om elf spelers in de spits op te stellen. Dat doet hij niet omdat hij eigenlijk maar één echt goede spits nodig heeft. Bij meerdere goaltjesdieven gaat het rendement juist omlaag: ze lopen elkaar immers in de weg. Verder zouden andere essentiële spelers, zoals de noodzakelijke middenvelders en verdedigers, ontbreken waardoor de aanvoer naar de spits stokt. Meerdere echte spitsen zijn ook onbetaalbaar. De kans op succesvolle samenwerking is bovendien bijzonder klein.

Als je dit vertaalt naar de KPI-problematiek, wat is dan het gevolg? Werk je met te veel KPI’s, dan blijf je zitten met een overvol dashboard. Je verliest net als bij het kluitjesvoetbal bij de jongste pupillen het overzicht. Je zult nooit winnen. Naast zuivere KPI’s heb je ook “gewone” prestatie-indicatoren en indicatoren nodig. En die zorgen gezamenlijk net als bij het voetbal voor een uitgebalanceerd team. Kortom: houd je hier geen rekening mee, dan komt je team continu buitenspel te staan en hol je achter de feiten aan.

Wil je snel ook de echte KPI’s bepalen voor jouw bedrijf?

Ook aan de slag met SMART doelen en zuivere KPI’s binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte aan. Onze ervaren KPI-specialisten helpen je graag verder.

Over de auteur: Daan van Beek MSc

De SMART KPI-bepaler 2023 is ontwikkeld door Daan van Beek. Hij is de eindbaas van de Passionned Group en auteur van het boek De intelligente, datagedreven organisatie en het boek Datacratisch werken. Op basis van ruim 20 jaar managementervaring en tal van adviesopdrachten ontwierp hij deze KPI-gids.

Als een ruwe diamant sleep hij de gids de afgelopen jaren steeds verder fijn. Daan geeft les bij de universiteiten TIAS en EUR en verzorgt daarnaast masterclasses in Singapore, Zuid-Afrika, New York, Paramaribo en Maleisië.