BI-projecten leiden vaak niet tot de gewenste resultaten
Wij hebben allemaal gehoord dat Business Intelligence-projecten een hoge risicofactor hebben. De experts weten ons te vertellen dat tussen twee derde en driekwart van de BI-projecten niet tot de gewenste resultaten leidt en dat het aantal gebruikers blijft steken bij niet meer dan een kwart van het potentieel. Vreemd genoeg is dit de laatste 20 jaar niet of nauwelijks veranderd. De software is verbeterd, de machines zijn sneller geworden, client-server is vervangen door het web, we hebben iPad’s en andere mobiele devices, maar toch blijft men ontevreden met de Business Intelligence-platform die door ICT gekozen is en gaat men terug naar Excel-spreadsheets als een soort veilige haven.
Er zijn momenteel een aantal bewegingen in de markt die dit probleem zouden kunnen oplossen, maar ze zijn zó anders dan de conventionele wijsheid dat ze op zijn minst tot interessante discussies binnen veel organisaties zullen gaan leiden.
Bring your own Software (BYOS)
Vergelijkbaar met het concept Bring You Own Device (BYOD) hebben we nu Bring Your Own Software (BYOS). Genoeg om de meeste CIO’s een hartaanval te bezorgen, maar dit is wel een mogelijk toekomstscenario. Aan de ene kant zijn veel bedrijven specialistische toepassingen aan het kopen, bijvoorbeeld om kopersgedrag te analyseren, of fraude te zoeken door patroonherkenning – functionaliteit die normaal gesproken deel uitmaakte van Business Intelligence.
Aan de andere kant accepteren alle industry analisten dat Excel de onbetwiste marktleider in informatievoorziening is. De analisten, inclusief wijzelf, hebben er nog steeds moeite mee om het ‘Business Intelligence’ te noemen, maar het is bij veel organisaties de bron van heel veel managementinformatie. Omdat het gebruik van Excel buiten de controle van IT ligt, kan het min of meer gezien worden als BYOS. De nieuwe generatie BI-leveranciers verwacht dat de traditionele producten (Cognos, Business Objects enz.) in de toekomst de officiële IT-standaard zullen blijven, maar in werkelijkheid niet meer (of minder) zullen doen dan productierapportages verzorgen. De echte intelligence verzamelt de business zelf.
Kies het juiste BI platform met de BI & Analytics Guide™ 2021

Onze Business Intelligence & Analytics Guide™ geeft direct toegang tot grote hoeveelheden onderzoeksmateriaal. Denk hierbij aan relevant nieuws, kenmerken van leveranciers, meer dan 1.000 video's, belangrijke termen, ratings en een overzicht van de BI & Analytics markt. Selecteer hiermee het beste BI-platform voor jouw organisatie. Direct downloaden.
Wie gaat de software gebruiken en waarvoor?
Naar aanleiding van onze BI & Analytics Guide™ wordt ons heel vaak gevraagd wie het beste BI platform maakt, of wat het beste product is. Als het zo simpel zou zijn was het niet nodig geweest om sinds 2007 vier keer per jaar het rapport bij te werken en te publiceren. Eén van de belangrijkste vragen bij het kiezen van een Business Intelligence platform is “wie gaat het gebruiken en waarvoor?” In 2008 werd de BI Award gewonnen door Albert Heijn, en in hun presentatie lieten zij het volgende plaatje zien:
Dit geeft op een hele simpele manier aan, dat er minimaal vier verschillende typen Business Intelligence-functionaliteiten zijn – en vier verschillende typen gebruikers. Aan de verticale as staat ‘complexiteit’. In grote lijnen heeft dit te maken met de infrastructuur die nodig is om de functionaliteit te implementeren en het geeft ook een indicatie van de kosten. Aan de horizontale as staat ‘business waarde’ – de basis van Business Intelligence.
Hoewel er platforms zijn die in staat zijn om alle vier lagen in te vullen, is het mijn aanpak bij een selectieproces om per laag één product te kopen of kies ik mogelijk vier “best-of-breed” oplossingen. Vroeger dachten we dat het beter was om voor één geïntegreerd product te kiezen, maar in de praktijk zijn te veel van deze implementaties niet succesvol geweest. Nu is de tendens om de producten te laten kiezen door de verschillende gebruikersgroepen en IT te laten zorgen voor een infrastructuur die de integriteit van de resultaten garandeert.
Business Intelligence of Analytics?
Momenteel is er een discussie in de markt over een nieuwe naam voor wat men al meer dan 20 jaar Business Intelligence genoemd heeft. Zelfs de CEO van één van de grote leveranciers heeft gezegd “wij doen geen Business Intelligence meer”. Dat is misschien interessant voor industry analisten, maar voor een bedrijf die de functionaliteit nodig heeft is het nogal saai. Lees ook: Sentiment analyse wijst uit: BI heet nog steeds gewoon BI.
Dit geeft aan het verschil tussen het analyseren van gestructureerd en ongestructureerd data, en positioneert de verschillende niveaus (vergelijkbaar met het plaatje van Albert Heijn). De verwachting is dat men meer gaat doen met ongestructureerde data onder andere afkomstig van social media zoals Twitter en Facebook. In principe gaat Analytics verder dan traditionele Business Intelligence, maar de naamgeving heeft meer te maken met marketing van de leveranciers dan met software.
Reageer op dit artikel van Daan van Beek