Het intelligente organisatie-concept | Uitleg over de I/O
Het Intelligente Organisatie-concept van Passionned Group stuwt je organisatie op alle fronten omhoog.

Naar de kennisbank

Het aandeel “domme” organisaties is groot

Veel bedrijven en instellingen opereren niet slim of zijn gewoon ronduit dom bezig. Ten opzichte van het aantal intelligente organisaties is het aandeel “domme” organisaties volgens onze inschatting zelfs behoorlijk groot. Dat klinkt misschien hard, maar is wel de realiteit. Wat zijn nu de drie belangrijkste oorzaken waarom veel organisaties nog veel slimmer kunnen werken? En wat kun je hier tegenoverstellen als jouw bedrijf nog niet slim genoeg opereert?

Realiseer je dat er altijd ruimte is voor verbetering

Hoe gaat jouw organisatie tot de top in jouw branche behoren? Onze intelligente organisatie-specialisten vertellen je hier graag meer over. We hebben een blog, een uitgebreide kennisbank, een keur aan opleidingen en je kunt bij ons ook terecht voor onafhankelijk organisatieadvies.

3 hoofdoorzaken waarom organisaties niet slim zijn

 1. De strategie van de organisatie is niet scherp geformuleerd of niet toekomstbestendig. Managers gebruiken wollige taal in businessplannen en dooddoeners in vergaderingen. Niet gek dat bij maar liefst 74% van de organisaties de strategie totaal niet leeft op de werkvloer. Dit veroorzaakt gelatenheid of juist felheid. Dan zie je continu discussies over wat wél en wat niet, en hoe nu verder.
 2. De organisatie doet veel te weinig met data, haar Business Analytics is niet op orde. Teams en managers ontberen dagelijkse en wekelijkse inzichten om diepgaande kennis op te doen over hun klanten en processen. Ze kunnen niet effectief bijsturen. Dit vertroebelt de zaak alleen maar.
 3. De organisatie staat te ver af van een dagelijkse cultuur van leren en continu verbeteren. En zo kan ze natuurlijk ook niet op het juiste moment doorpakken en tijdig innoveren. Zo mist ze continu cruciale veranderkansen en business opportunities.

Dit alles heeft fatale gevolgen. De financiën zijn niet goed, de klanten zijn ontevreden en de medewerkers missen passie en plezier in hun werk. Het ontsluiten van relevante data en de informatie beschikbaar maken voor de juiste beslissers blijkt in de praktijk nog het lastigst. Het belemmert organisaties bij het maken van de juiste keuzes. Gelukkig is er goed nieuws.

Datagedreven is de sleutel tot succes

Profiteer van onze best practices

Wij overtuigen je graag van het feit dat ook jouw organisatie intelligenter kan worden. Iedere organisatie kan immers nog verder verbeteren en scoren op aspecten als efficiëntie, slagvaardigheid, inzicht en vooral winstgevendheid. Ons model van de intelligente organisatie is het resultaat van langjarig gedegen onderzoek en het verzamelen en ontwikkelen van vele best practices. Volg hier onze crash course ‘De intelligente organisatie’.

“De

Meer over Strategie & Sturing Meer over Technologie (Analytics & BI) Meer over Verbeteren De intelligente organisatie

Figuur: Het IO-concept met datagedreven strategie, datagedreven technologie en datagedreven verbeteren.

Toelichting bij figuur

In bovenstaande figuur en in het logo van Passionned Group komt de uil als symbool van wijsheid en intelligentie prominent naar voren. Deze nachtelijke roofvogel was in de klassieke oudheid een symbool van kennis, wijsheid en scherpzinnigheid. In het donker kunnen uilen drie tot tien keer beter zien dan de mens. In de volksmond zeggen ze “de uil ziet wat anderen niet zien”. Tevens beschikken ze over een bijzonder goed gehoor.

De intelligente organisatie beschikt net als de uil over scherp ontwikkelde zintuigen, een brein en ledematen die snel kunnen ingrijpen, verbeteren en scoren. Kortom: de moderne datagedreven, intelligente organisatie is sensitief, slim en snel.

16 typische kenmerken van een intelligente organisatie

De mix van ingrediënten van een intelligente organisatie is omvangrijk en veelzijdig, net zoals het takenpakket van het management. Maar als je de volgende, onderstaande 16 kenmerken, verdeeld over 3 pijlers, maar voor ogen houdt, dan zet je zeker stappen voorwaarts en in de goede richting bovendien. Het werken aan en continu verbeteren van deze organisatieaspecten zal je organisatie direct intelligenter maken.

Een handige checklist

Per pijler zie je een aantal vragen; ze bevatten aspecten waarop je jouw organisatie kan toetsen. In zijn geheel vormen de 16 vragen een mooie checklist om te bepalen of jouw organisatie goed (lees intelligent en datagedreven) bezig is.

1. Datagedreven strategie

 • Heeft jouw organisatie een missie en een kristalheldere strategie en zijn deze nog actueel?
 • Weet het management wat er gaande is in de omgeving, bij de naaste concurrentie, in de maatschappij en op de werkvloer?
 • Neemt ze bijtijds adequate maatregelen wanneer een nieuwe toetreder probeert de cashcow van je organisatie aan te vallen?
 • Nemen leidinggevenden beslissingen in lijn met de organisatiestrategie en vindt daarbij afstemming plaats tussen de diverse afdelingen en teams?
 • Kijken ze consequent naar veelzeggende key performance indicators (KPI’s) en analyseren ze de prestatiedrijvende krachten erachter?

Oplossingen voor een datagedreven strategie

2. Datagedreven technologie

 • Hoe groot is de analytische capaciteit van je bedrijf en hoe ver en diep reikt deze?
 • Gaat je organisatie (big) data uit verschillende gestructureerde en ongestructureerde bronnen combineren? En gaan managers en business analisten die consequent analyseren?
 • Vindt daarbij ook grondige synthese plaats van de verschillende inzichten die ontstaan?
 • Weet het management welke informatie helpt om inzichtelijk te maken waar en hoe het beter kan?
 • Kan je organisatie in een rap tempo nieuwe producten en diensten ontwikkelen, aanbieden en ook nog vlekkeloos leveren?

Oplossingen voor datagedreven technologie

3. Datagedreven verbeteren

 • Staat continu verbeteren elke dag centraal?
 • Kunnen zelfsturende teams beslissingen nemen en reageert de organisatie op tijd en adequaat op veranderingen in de markt?
 • Is het geven van feedback onderdeel van je organisatiecultuur?
 • Heeft je organisatie kwaliteitscontrole diep verankerd in de bedrijfsvoering?
 • Is stuurinformatie vooral gericht op analyse van het eigenlijke waarom?
 • Heeft ze de KPI’s goed uitgelijnd op de doelstellingen en de missie?

Oplossingen voor datagedreven verbeteren

Lees ook: De 7 gewoonten van hoogintelligente organisaties

De opbrengsten van Intelligente Organisaties

Ons beproefde concept: de intelligente organisatie

De intelligente organisatie is een beproefd, praktijkgericht managementconcept. We hebben er een compleet boek over geschreven: De intelligente, datagedreven organisatie. Een intelligente organisatie is sensitief, slim, snel, innovatief en bijzonder wendbaar. En is hierdoor dus veel beter in staat om de gewenste resultaten te behalen op tal van vlakken.

Video: wat maakt jouw organisatie écht intelligent?

Jouw organisatie maken we in al haar facetten intelligent. De strategie vertalen we naar praktische uitvoerbaarheid. Het management en je medewerkers krijgen interactieve dashboards en slimme tools voor analyse (business intelligence). Je processen gaan soepeler verlopen en je organisatie wordt weer wendbaar. Zo behaal je sneller en beter de gewenste resultaten.

Wil je ook een intelligente organisatie?

Wat zeggen onze klanten?

“Door informatie op slimme wijze te combineren, kunnen we de proposalscore, de bezetting verbeteren en de leegloop verminderen. Tegelijk kunnen we nu de marge op peil houden. Het ziet er mooi uit en ik ben tevreden met het resultaat. Het is dankzij de Passionned Group allemaal snel en soepel verlopen.”

Jan Maarten van der Meulen
PwC

Het IO-concept werkt in alle sectoren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in het realiseren van intelligente organisaties in diverse sectoren. Met tal van oplossingen helpen we je snel op weg jouw organisatie intelligenter te maken en meer rendement (op diverse niveaus) uit je organisatie te halen. Dat doen we natuurlijk stap voor stap en praktijkgericht. Anders gaat het niet werken, zo is onze ervaring.

Test je organisatie-IQ

Wil je weten hoe intelligent jouw organisatie is? Doe dan de ‘IQ-test voor organisaties’!

>> start IQ-test

Maak nu een afspraak voor een oriënterend gesprek

Maak hier een afspraak voor een oriënterend gesprek en onze adviseurs vertellen je graag meer over onze aanpak en het te verwachten resultaat.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in StrategiePassionned Group is dé specialist op het gebied van intelligente organisaties. Onze gedreven adviseurs helpen grotere en kleinere organisaties bij de ontwikkeling en implementatie van hun bedrijfsstrategie, gericht op het halen van je langetermijndoelstellingen. Om het jaar organiseert de Passionned Group de verkiezing van de Slimste organisatie van Nederland.

Neem contact met ons op

Opleidingen
Kennisbank
Advies
Interim

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met het intelligente organisatie-concept (uitleg over de i/o) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Senior consultant

DAAN VAN BEEK MSc

Senior consultant

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST