contact
Hét klassieke, magische verbeterwiel
Ga aan de slag met de Deming cirkel en verhoog je kwaliteit, vergroot je slagkracht en verfijn je pracht.

Training Deming cirkel

Deming cirkel

De Deming cirkel is een krachtige verbetermethode om de kwaliteit en de prestaties van jouw organisatie te verbeteren. Gecontroleerd, plezierig en datagedreven. Doorloop de cirkel regelmatig en consequent met de juiste data en KPI’s en borg de resultaten. Je bent dan al een heel eind op weg naar een intelligente, lerende organisatie. Maar hoe maak je steeds weer de Deming cirkel rond? “Plan” en “Do” lukken nog wel, maar dan? En hoe ga je structureel leren van je fouten, continu verbeteren en innoveren. Hoe blijf je overeind in de dagelijkse hectiek? Wij helpen je als datagedreven verbeterspecialist graag bij de invoering ervan.

Lees verder
Open de inhoudsopgave

Zo oud als de weg naar Rome

De kwaliteitscirkel van Deming is inmiddels zo oud als de weg naar Rome. Maar actueler dan ooit. Sterker nog: de PDCA is springlevend. Dr. Deming bracht het magische verbeterwiel met de vier stappen plan do check act in de jaren vijftig van de vorige eeuw tot leven. Sindsdien kan PDCA rekenen op een grote bekendheid. Maar de rol van data en statistiek bij deze verbetercirkel is nog steeds sterk onderbelicht. Zonder feiten, KPI’s en analyse probeert men rond te cirkelen, maar vastlopers zijn het gevolg. Want meningen voeren de boventoon.

Kwaliteitscirkel van Deming: 4 stappen

De kwaliteitscirkel van Deming bestaat uit vier opeenvolgende stappen: plan do check act. Je maakt een plan, voert dit uit, checkt of het plan goed is uitgevoerd en stelt je ambities of uitvoering bij.

Datacratische Deming cirkel
Figuur 1: De Deming-cirkel. Klik op de afbeelding voor meer uitleg over de vier stappen van PDCA.

Er is een grote en een kleine PDCA cirkel. Volgens dr. Deming kun je daarmee jouw organisatie steeds weer op koers houden: de grote cirkel. En kun je continu de kwaliteit van je producten verbeteren en je processen optimaliseren: de kleine cirkel. Met als resultaat:

Deze logica valt eenvoudig te begrijpen, maar deze resultaten komen natuurlijk niet vanzelf. Je moet daarvoor het een en ander doen en zeer waarschijnlijk zelfs dingen nalaten.

Benut de enorme kracht van de Deming cirkel

Die grote bekendheid van de Deming cirkel staat in schril contrast met de karige of kille toepassing ervan in organisaties. Nog veel bedrijven benutten de enorme kracht van dit oermodel niet of onvoldoende. Zeker wanneer het gaat om datagedreven beslissingen en continu verbeteren met KPI’s. Met alle nare gevolgen van dien, omdat de organisatie niet goed kan leren terwijl je concurrent intussen verder gaat met continu verbeteren en innoveren.

Boek sterkere financiële resultaten met PDCA

Inmiddels maakten wij al veel bedrijven PDCA-proof. Zij hebben nu veel slankere en meer flexibele processen en realiseren sterke financiële resultaten. De kracht van de Deming cirkel komt ook naar voren in onze PDCA-studie. Regelmatig en zorgvuldig PDCA-en leidt tot een prestatiedoorbraak. Lees meer in ons onderzoeksrapport ‘De kracht van continu verbeteren’.

Echte PDCA-bedrijven zijn toppers

Uit de studie blijkt ook dat slechts enkele organisaties de vier stappen helemaal doorlopen. Zij passen de Deming cirkel integraal en consequent toe. Die organisaties behoren tot de top van hun sector gemeten naar winstgevendheid, klanttevredenheid en innovatie. Zij hanteren een integrale aanpak waarbij gedrag, KPI’s (uitleg: wat is een KPI?), lean processen, data en systemen naadloos op elkaar aansluiten. Omdat ze echt begrijpen wat ze doen. Je gaat dat ook ervaren in onze 3-daagse PDCA-opleiding.

Please don’t change anything?

Een gesloten, niet-prestatiegedreven cultuur kan invoering van PDCA bemoeilijken. Gekscherend wordt er weleens gesproken over PDCA als een afkorting voor Please Don’t Change Anything. Maar met wat goede wil en de juiste tools, zoals KPI dashboards, is PDCA relatief eenvoudig in te voeren. Blijf doen wat je deed, en je krijgt wat je kreeg. Tijd om het roer om te gooien en integraal te gaan PDCA-en. Dan komen ook andere aspecten om de hoek kijken zoals kwaliteitsmanagement, lean en vernieuwing.

Welke stappen moet je zetten voor PDCA-verbeteringen?

Tijdens de opleiding PDCA & continu verbeteren lichten we de volgende cruciale stappen voor PDCA-verbeteringen met praktijkvoorbeelden en ervaringen toe:

Verbind de 4 stappen met elkaar

Veel organisaties houden slechts rekening met een of twee van de vier stappen. De eerste stappen “plan” en “do” lukken vaak wel, maar dan? En als de verbeterplannen zijn uitgevoerd, is het nog maar de vraag of ze leiden tot het gewenste effect. Klinkt dit herkenbaar? Download dan ons gratis artikel: ‘4 factoren die elke manager moet kennen’.

Complete PDCA fungeert als turbomotor

Dat bedrijven een of twee stappen goed invullen, is natuurlijk op zichzelf niet slecht. Maar om echt een prestatiedoorbraak te kunnen realiseren moet je de vier stappen met elkaar verbinden. Door betrouwbare data en KPI’s, en dit alles ingebed in een analytische bedrijfscultuur. De Deming cirkel functioneert dan als een turbomotor. Hoe dat in zijn werk gaat? Dat leer je in de interactieve masterclass PDCA of lees je in ons Deming cirkel boek.

Profiteer van het krachtige verbeterplatform

Doorloop met elkaar steeds maar weer de grote en kleine cirkels. Leer ervan en borg de resultaten. En vergeet de IMWR-cirkel niet: je moet ook inspireren, mobiliseren, waarderen en reflecteren. Zo creëer je een krachtig verbeterplatform.

Je krijgt een krachtig wapen in handen wanneer iedereen in jouw organisatie volgens het PDCA-principe van Deming werkt. De wil is er dan om elke dag een beetje beter te presteren. Onder andere het kunnen geven en ontvangen van feedback en datagedreven werken is daarbij cruciaal.

Toepassingen van de kwaliteitscirkel van Deming

Ben je ook nieuwsgierig hoe jij de kwaliteitscirkel van Deming op verschillende manieren kunt toepassen in jouw organisatie? Open dan één of meer van de volgende items:

Overtuig jezelf van de kracht van kwaliteit. Maak vandaag nog een begin met continue kwaliteitsverbetering, realiseer betere marges en maak je klanten meer tevreden.

Ga direct aan de slag met de datagedreven Deming cirkel?

Liever direct aan de slag met een van onze praktijkgerichte verbeterconsultants? Maak dan nu een afspraak om kennis te maken met onze datagedreven Deming-aanpak.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Deming cirkelPassionned Group is dé datagedreven Deming-cirkelspecialist. Onze ervaren en bevlogen consultants helpen kleinere en grotere organisaties bij de kanteling naar een intelligent bedrijf. Dan is je organisatie ook gelijk 100% PDCA-proof. Om het jaar organiseren we samen met een onafhankelijke jury de verkiezing van de ‘Slimste organisatie van Nederland’.

neem contact met ons op

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas & auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST