Leo Kerklaan: ervaren strategieprofessional, auteur en docent

Leo KerklaanLeo Kerklaan is strategie-professional. Hij adviseert, doceert en schrijft over tal van aspecten van strategisch performance management. Hij heeft advieservaringen in tal van sectoren van het bedrijfsleven, maar ook bij de overheid. Hij werkt niet alleen in Nederland. Leo voert regelmatig ook wereldwijd opdrachten uit in een groot aantal verschillende regio’s. Hij is auteur van diverse managementboeken waaronder de best-seller ‘De cockpit van de organisatie’, hij is associate partner bij de Passionned Group en docent bij de Passionned Academy. Op deze pagina presenteert Leo zichzelf.

Achtergrond

Na zijn studie Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam heeft hij vijftien jaar lang managementfuncties vervuld, aanvankelijk als operations manager bij de Postbank en later bij Fokker Aircraft als quality assurance manager. In 1988 trad hij als vennoot toe tot Holland Consulting Group en werkte daar 25 jaar. Sinds 2012 is hij associate partner bij Passionned Group en werkt hij als docent en consultant aan het intelligenter en meer agile maken van organisaties, de besturing en helpt het management bij grote vraagstukken.

Focus op performance management

In zijn adviespraktijk concentreert Leo Kerklaan zich op performance management. Hij adviseert bedrijven over hun businessmodel en te maken strategische keuzes. Hij helpt managers bij het realiseren van specifieke kwaliteits- en prestatieniveaus die afgeleid zijn van de strategie of het langetermijnbeleid. Regelmatig adviseert hij ook bij het ontwerp van KPI-dashboards en de strategie-implementatie. Voor dit doel heeft hij specifieke workshops en trainingen ontwikkeld die veel managementteams volgen. Hieruit zijn de masterclasses ontstaan die hij speciaal voor Passionned Group geeft.

Boeken van Leo Kerklaan

Leo heeft verschillende boeken op zijn naam staan over prestatieverbetering. Drie boeken trekken steeds weer de aandacht.

Het boek 'Business Flight Simulator' Afbeelding van Het boek 'Business Flight Simulator'In dit grensverleggende werk verkent Leo Kerklaan de parallellen tussen het systeem van rigoureuze simulatie en validatie in de luchtvaart en bedrijfsstrategie, met de nadruk op het verbeteren van beslissingskwaliteit in organisaties. Te vaak baseren managers hun doelstellingen en plannen op wensdenken, zonder grondige onderbouwing van de juistheid van de aannames en de haalbaarheid van de plannen. De Business Flight Simulator is ontworpen om die kloof te overbruggen.bekijk het boek 'Business Flight Simulator'Het boek 'De cockpit van de organisatie' Afbeelding van Het boek 'De cockpit van de organisatie'De wereld is turbulent. Om strategisch te kunnen manoeuvreren, moet de organisatie een stevig beroep doen op de adaptiviteit en flexibiliteit van medewerkers. De cockpit is een overzichtelijk dashboard in boekvorm. Het boek (al meer dan 35.000 exemplaren verkocht) bevat tevens tal van praktijkvoorbeelden. bekijk het boek 'De cockpit van de organisatie'Het boek 'De wendbare organisatie' Afbeelding van Het boek 'De wendbare organisatie'Het boek 'De wendbare organisatie' (al meer dan 5.000 exemplaren verkocht) is een geschikt boek voor managers die strategische keuzen maken. De kwaliteit daarvan bepaalt of hun organisatie zal overleven. De omgeving verandert snel en wordt complexer. bekijk het boek 'De wendbare organisatie'

Trendsetter

In 1996 verscheen de eerste versie van Leo’s boek ‘De Cockpit van de Organisatie’. Toentertijd was het grote vraagstuk ‘hoe moet je een goede set KPI’s ontwikkelen?’ De Cockpit was het eerste Nederlandse boek dat hierop antwoord gaf. In latere drukken van ‘De Cockpit’ is veel toegevoegd; zo werd het ontwikkelen van KPI’s duidelijker verbonden met de strategie van de organisatie en ook werden operationele KPI’s beter gedefinieerd. De 5e druk is aanzienlijk verrijkt met een beschrijving van de veranderkundige aspecten en gaat tevens in op het bewaken van de implementatie-voortgang.

Vernieuwer

Ondertussen tikt de tijd verder. Steeds duidelijker wordt dat het centrale probleem van bouwen en genereren van businessmodellen (zoals strategy mapping) geen antwoord geeft op vragen als ‘wat moeten we morgen doen?’ ; of ‘leidt deze aanpak tot omzetvergroting?’. Deze modellen zien er optisch vaak goed uit, maar laten niet de juiste oorzaak en gevolg-verbanden zien die bepalend zijn voor de performance. Leo heeft als aanvulling op ‘De Cockpit’ nu zijn ‘Business flight simulator’ ontwikkeld. Deze aanpak gebruikt de principes van ‘strategy dynamics’ waarmee het mogelijk wordt om prestaties met een businessmodel in de tijd te simuleren en ‘what if’ analyses uit te voeren. In zijn masterclasses laat Leo de deelnemers hiermee kennismaken.

Masterclasses

Leo brengt zijn kennis en ervaring met veel plezier over. Voor dat doel heeft hij enkele masterclasses ontwikkeld. In deze masterclasses krijgen de deelnemers theorie en achtergronden, maar zij kunnen ook aan hun eigen vraagstukken en cases werken. De trainingen zijn zeer interactief, maar via mini-colleges vindt er ook een intensieve kennisoverdracht plaats.
De opleiding Kwaliteitsmanagement & PDCA Afbeelding van De opleiding Kwaliteitsmanagement & PDCADeze 3-daagse opleiding Kwaliteitsmanagement & PDCA stoomt je klaar om modern kwaliteitsmanagement in jouw organisatie op te zetten en te implementeren. Je krijgt les van Leo Kerklaan, internationaal expert kwaliteit en auteur van verschillende bestsellers. Modern kwaliteitsmanagement betekent volgens hem: een methodische aanpak, continu verbeteren met PDCA-cirkels, KPI’s, data-analyse, AI-gedreven inspecties en de ontwikkeling van hoogpresterende teams.bekijk de opleiding Kwaliteitsmanagement & PDCA

Profiteer van Leo’s nieuwste inzichten

Wil je ook profiteren van de nieuwste inzichten op het gebied van performance management, de wendbaarheid van organisaties en strategy dynamics?

neem contact met mij op

Bekijk het boek 'De wendbare organisatie'

Productafbeelding van het boek 'De wendbare organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Whitepaper ‘Visie op performance management’
Whitepaper ‘Visie op performance management’
Uitgelichte afbeelding De mogelijkheden van gaming voor performance management
De mogelijkheden van gaming voor performance management
Uitgelichte afbeelding Het boek 'De cockpit van de organisatie'
Het boek 'De cockpit van de organisatie'

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Leo Kerklaan - Associate Partnermr. LEO KERKLAANAssociate Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring