Verhoog de hits op je datawarehouse met Google

Foto Daan van Beek MSc
Auteur: Daan van Beek MSc
Managing Director
Inhoudsopgave

Datawarehouses bevatten doorgaans behoorlijk veel content. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat veel van deze content relevant is (op een bepaald moment) en betrouwbaar. Dat is vaak (nog) niet zo, maar okay, we willen hier een ander probleem aansnijden, namelijk dat de gebruiker informatie niet kan vinden en deze wel in de goede kwaliteit beschikbaar is. Google kan dan (als geen ander) uitkomst bieden want dat is nu net wat de zoekmachine goed kan. In dit artikel presenteren we een checklist en tonen we aan hoe je winst kan behalen door Google aan te sluiten op je datawarehouse.

Checklist: nagaan waar het aan kan liggen

Ik ben voor mezelf eens nagegaan waar dat aan zou kunnen liggen en heb een voorlopig lijstje samengesteld:

  • De gebruiker beseft niet dat hij informatie nodig heeft (bewustzijn)
  • De gebruiker wil geen informatie (feiten) gebruiken (wil)
  • De gebruiker weet niet dat de informatie ligt opgeslagen (kennis)
  • De gebruiker weet niet waar de informatie ligt opgeslagen (kennis; locatie is onbekend)
  • De gebruiker weet zijn vraag niet goed te formuleren (vaardigheden; weet niet hoe op de locatie te komen)
  • De gebruiker heeft geen tijd om de informatie te vinden (tijd)
  • De gebruiker ziet de informatie (fysiek) maar kan die niet plaatsen of niet goed interpreteren (cognitief)

Google begrijpt onze enorme honger naar informatie

Google heeft als geen ander begrepen hoe wij mensen willen omgaan met onze enorme honger naar goede informatie. Het bedrijf biedt bedieningsgemak, snelle resultaten en excellente guidance (help, suggesties, alternatieven; spelfouten automatisch corrigeren). Zoeken met Google vind ik persoonlijk een prettige ervaring.

Voor de eerste twee en de laatste uit bovenstaand lijstje kan Google niet heel veel betekenen. Maar voor de overige vier wel.

Sluit Google rechtstreeks aan op je datawarehouse

Ik wil hier een pleidooi houden om Google ‘rechtstreeks’ aan te sluiten op je datawarehouse en business intelligence systeem. Dat kan op rapportniveau (document), per grafiek of tabel, of wellicht zelfs per feit. Hoe meer gedetailleerde informatie Google kan ontsluiten, des te beter de resultaten zullen kunnen zijn. Bovendien, tegenwoordig kunnen veel van de betere (enterprise) BI tools prima omgaan met wat Google vraagt. Ik kom alleen weinig implementaties tegen waar die functionaliteit wordt toegepast en dat is best jammer.

Bezoekersaantallen zullen stijgen

Je zal verbaasd staan te kijken dat de bezoekersaantallen van je datawarehouse sterk stijgen, evenals het aantal hits. Metadata wordt dan belangrijker dan ooit, anders kunnen we een aantal belangrijke technieken en principes voor search engine optimization niet toepassen. Denk dan aan: keywords, description en title. Maar ook in het datawarehouse zelf zullen wij moeten zorgen voor de juiste tags bij elk record en attribuut, zowel op detailniveau als op geaggregeerd niveau (hier zijn scripts voor te bedenken).

Welke winst kun je hiermee behalen?

Je vraagt je misschien af wat hiervan de winst zou kunnen zijn? Een paar voorbeelden kunnen dat verduidelijken.

  • Een manager tikt in Google het volgende in: “wat is de winst over 2009”. Google geeft direct het antwoord, toont wellicht zelfs de bijbehorende grafiek, inclusief een verwijzing naar het rapport of dashboard.
  • Een medewerker tikt in: “wat is de omzet van klant x”. Google antwoordt met een link naar een (direct) gegenereerde pagina waarop een tabel staat met de omzet van klant x, bijvoorbeeld van de afgelopen 13 maanden. Tegelijkertijd toont Google links naar externe nieuwsberichten waarin de naam van klant voorkomt.

Het grote voordeel is dat de gebruiker niet hoeft in te loggen in een systeem; bijna nooit meer lang hoeft te wachten op antwoord; hij wordt geholpen bij zijn zoektocht naar relevante informatie van dat moment; hij krijgt alternatieven voorgeschoteld; en externe en interne stuurinformatie kan worden gecombineerd.

Via natuurlijke taal vragen stellen aan computers

De complexiteit om Google aan te sluiten op het datawarehouse ligt niet zozeer meer in het feit dat Google je vraag wel moet kunnen begrijpen. Uiteraard is natuurlijke taal een fenomeen dat zich niet zomaar laat vangen in een structuur, maar inmiddels is er al zoveel onderzoek naar gedaan dat het een kwestie van tijd lijkt dat we via natuurlijke taal redelijk goed vragen kunnen stellen aan computers. Een goed voorbeeld hiervan is ThoughtSpot Business Intelligence.

Waar ligt nog een hele grote uitdaging?

Waar volgens mij nog een hele grote uitdaging ligt is om ‘alle’ informatie in het datawarehouse om te zetten naar geïndexeerde webpagina’s met afbeeldingen. Deze webpagina’s moeten onderling sterk aan elkaar worden gelinkt, netjes worden opgemaakt, eigenlijk net zoals het goed gebruik is dat te doen op ‘normale’ webpagina’s. Hierdoor kan de gebruiker direct op de pagina doorklikken naar gerelateerde zaken en zich snel laten informeren. We willen de gebruiker immers goed kunnen bedienen op de datawarehouse website.

Blijven we aanmodderen met pixel-perfect rapporten?

De grote vraag is: gaat de markt deze kant op? Of blijven we aanmodderen met het pixel-perfect bouwen van inflexibele rapportjes en starre dashboards. De tijd zal het moeten uitwijzen, maar de dynamiek kan wel eens zo groot worden dat alleen gebruiksgemak en snelheid ons kunnen redden.

Reacties op dit artikel

Tweets die vermelden Verhoog de hits op uw datawarehouse met Google « Organisaties slimmer maken en…. ….mensen beter laten samenwerken -- Topsy.com schreef op 11.06.2010 - 12:06:[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Daan van Beek, Daan van Beek. Daan van Beek heeft gezegd: How can Google increase the hits on your data warehouse dramatically and boost company performance: http://bit.ly/bERmE7 […]

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Gebruik informatie consequent voor analyse en actie
Gebruik informatie consequent voor analyse en actie
Uitgelichte afbeelding Microsoft ontpopt zich tot soevereine BI-marktleider 2024
Microsoft ontpopt zich tot soevereine BI-marktleider 2024
Uitgelichte afbeelding Zes misverstanden over algoritmes
Zes misverstanden over algoritmes

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datawarehousing & datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
4,4
sterren klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
19
jaar ervaring