De intelligente, datagedreven organisatie (8e druk) - Heel goed, interessant, duidelijk en leerzaam boek!

Mark de Kort: Power BI specialist met 20+ jaar ervaring in Business Intelligence

Mark de KortMark de Kort studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vervolgens was hij 20 jaar werkzaam in verschillende functies binnen de Business Intelligence branche. Zijn professionele kennismaking met BI kwam toen Mark de Kort de 1ste vertaalslag maakte voor een “Triple Entry Accounting en Momentum Accounting”. Een slimme manier om de toekomstige winstcapaciteit van organisaties vanuit een registratiesysteem structureel te monitoren. Daarna hebben Business Intelligence (definitie) en Mark elkaar nooit meer losgelaten.

Projectleider en development manager

Als Business Intelligence projectleider heeft Mark tientallen commerciële en overheidsorganisaties kunnen helpen met het stuurbaar (KPI’s, PDCA) en meetbaar (BI) krijgen van hun ambities. Mark heeft plezier in het richting geven en leiden van innovatieve BI projecten die in korte tijd snel en duidelijk de meerwaarde van BI moeten bewijzen. Hij heeft daarnaast verschillende organisaties opgericht waaronder EFM Software (Bizzscore) en Innubilus. Verder ontwikkelde hij verschillende concepten zoals CPM SaaS en BeyondScorecarding. BI wordt hierbinnen als een service aangeboden.

Maak je ambities meetbaar

Als BI-projectleider hielp hij tientallen organisaties met het stuurbaar en meetbaar maken van hun ambities. BI is voor hem veel meer dan alleen cijfers en processen. Het draait in de kern om mensen. Hoe help jij hun organisatie te verbeteren? Hoe gaan die om met verandering? Hoe vind je samen met stakeholders een gezamenlijk doel? Is het nuttig voor de eindgebruiker? Al die vragen maken elk BI-project uniek.

Nationaal Programma Rotterdam Zuid

Sinds 2015 helpt Mark mee aan het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Via informatiegestuurd werken brengt Mark de route van mensen door het vaak complexe sociale domein makkelijker in kaart. Dit heeft een directe positieve impact op hun leven.

Lees ook:

Data moet niet verlammen

Data moet mensen niet verlammen. In veel organisaties wordt er gewacht tot alles perfect en tot in de puntjes geregeld is. Die hang naar perfectie is begrijpelijk, maar vaak komt men aan de echte problematiek dan niet meer toe en werkt suboptimalisatie in de hand. Ik denk dat zaken ook along-the-way geregeld kunnen worden, en dat de focus niet alleen de op randvoorwaarden, maar juist op de problematiek van de stad of de klanten moet liggen.

Niet wachten op een perfect systeem

We kunnen, ook in Rotterdam, niet wachten op een systeem waarin alles tot in de perfectie geregeld is. Zo is er al meteen aan het begin besloten om te roeien met de riemen die we hebben, en op voorhand geen grote investeringen te doen in ondersteunende tools. Het visualiseren van de data gebeurt daarom vooralsnog gewoon met het BI onderdeel van Microsoft dat de gemeente al in huis had. Eerst was dat Excel met Power Pivot, later zijn we overgestapt naar Microsoft Power BI.

Rapid prototyping (agile)

Deze concepten maken complexe Business Intelligence (uitleg) vraagstukken begrijpelijk en snel beschikbaar in voor iedereen toegankelijke toepassingen, het zogenaamde rapid prototyping. Honderden initiële modellen hebben hierdoor kunnen voorkomen dat projecten te groot werden opgetuigd voordat men daadwerkelijk bewust was welke kant het op zou moeten.

Door rapid prototyping wordt de interactie met de business enorm vergroot. Een belangrijke kritieke succesfactor voor Mark in BI projecten is het zo snel mogelijk met de verschillende stakeholders een gedeeld beeld krijgen. Vervolgens werkt hij gezamenlijk met de klant naar dit beeld toe om het tot slot te implementeren (wat is implementeren?) Support van het management en het nut voor de eindgebruiker in zijn dagelijkse werk zijn hierbij sleutelbegrippen.

Nieuwe manier van Business Intelligence

Inmiddels heeft Mark voor een aantal gemeenten en zorginstellingen een compleet nieuwe manier van Business Intelligence geïntroduceerd. Mark voegt door het combineren van verandermanagement (wat is verandermanagement?) en grote databestanden een pro-actieve houding toe aan BI teams. Deze worden in hun kracht gezet en trekken met data die doet verwonderen de organisatie in. Waar voorheen lijstwerk en grafieken de basis vormden van het rapportagebolwerk is hier nu een derde dimensie aan toegevoegd: ‘Beweging’.

Spelvormen voor het creëren van awareness

Mark interesseert zich daarnaast in Gamification van Performance Management. Deze spelvorm helpt bij het creëren van bewustwording en veranderingsbereidheid. Je kunt het ook gebruiken voor specifieke in-house simulaties voor strategische, tactische en operationele managementuitdagingen. Denk dan bijvoorbeeld aan de opstart naar effectieve sturingsmodellen, onder andere op basis van (big) data.

Publicaties en gastcolleges

In 2012 verscheen het boek Systemisch Performance Management waar Mark de Kort een bijdrage aan heeft mogen leveren omtrent Serious gaming en Gamification. Mark geeft regelmatig gastcolleges aan hogescholen en universiteiten over de ervaringen die hij heeft mogen opdoen binnen het prachtige vakgebied performance management.

Wil je kennismaken met Mark de Kort?

Neem gerust contact met mij op voor een afspraak over de mogelijkheden van prestatiemanagement en Business Analytics voor jouw organisatie.

neem contact met mij op

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding De mogelijkheden van gaming voor performance management
De mogelijkheden van gaming voor performance management
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence tools
Business Intelligence tools
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence moet flexibeler, sneller en goedkoper
Business Intelligence moet flexibeler, sneller en goedkoper

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Mark de Kort - Associate PartnerMARK DE KORT MScAssociate Partner

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring