113 Zelfmoordpreventie ontwikkelt BI en een datawarehouse met visie

Foto Dick Pouw MBA
Auteur: Dick Pouw MBA
Associate Partner Datagedreven werken
Inhoudsopgave

In nauwe samenwerking en interactie met consultants van Passionned Group heeft Stichting 113 Zelfmoordpreventie de afgelopen periode een visie ontwikkeld op Business Intelligence, datawarehousing en datagedreven werken. Aansluitend is een verbetertraject opgestart voor verbetering van de telefonische bereikbaarheid door middel van interactieve dashboards. Ook is een datawarehouse geïmplementeerd en zijn er diverse andere inzichtelijke dashboards gemaakt. De adviezen en inspanningen wierpen direct al hun vruchten af.

Aanleiding van de opdracht

113 zelfmoord preventieStichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is. Per dag overlijden gemiddeld vijf mensen door suïcide in Nederland. Jaarlijks voltrekt zich een (sociale) ramp die qua dodelijke slachtoffers vergelijkbaar is met de Watersnoodramp van 1953. Stichting 113 Zelfmooordpreventie streeft naar een land waarin niemand eenzaam of radeloos sterft door zelfmoord.

De stichting stond aan de vooravond van een professionaliseringsslag rondom stuurinformatie, datagedreven werken en Business Intelligence. Zij wilden beter kunnen sturen, data veel eenvoudiger kunnen combineren en veel meer op feiten onderbouwde beslissingen nemen. Er was helaas weinig kennis aanwezig over BI binnen de organisatie. Zij heeft Passionned Group daarom gevraagd om actief te helpen bij het ontwikkelen van een visie hiervoor en daarnaast een Minimal Viable Product (MVP) op te leveren van een BI systeem, inclusief datawarehouse.

Volg de opleiding Datawarehouse & Data Governance Afbeelding van Volg de opleiding Datawarehouse & Data GovernanceTijdens de interactieve opleiding Datawarehouse & Data Governance maak je in 3 intensieve dagen kennis met datawarehousing, de beginselen van ETL, het bouwen van een robuust dataplatform (datahub) en data lakes. Je leert tevens welke Data Governance in jouw situatie is vereist.bekijk de opleiding Datawarehouse & Data Governance

Verloop van het proces

Met 113 is het begrippenkader van BI, datagedreven werken en waar relevant artificial intelligence uitgebreid doorgenomen. Daarnaast werden vele best practices en de belangrijkste concepten met betrekking tot datagedreven werken en BI besproken, met als doel een eerste start te maken met een gezamenlijk visievorming op het vakgebied.

Na dit dagdeel startten de consultants een 10-daagse track waarbij de medewerkers van 113 Zelfmoordpreventie zelf een visie ontwikkelden op datagedreven werken. Deze stip op de horizon heeft geleid tot een praktische roadmap waarin de rol van BI in de organisatie, de producten en diensten van BI, de organisatie (het BI team) en governance (onder andere over de AVG), de techniek en architectuur allemaal een plek hebben gekregen. Ook werd de “change” benoemd om te komen tot de gewenste situatie, de zogenaamde quick wins en verbeterinitiatieven.

Dashboard toont piekbelasting

Om de haalbaarheid van de visie te demonstreren is de ontwikkeling van een MVP gestart. Hierbij is een gedegen data-infrastructuur een KPI dashboardomgeving ingericht. De MVP “Bezetting versus drukte” toont op een dashboard de piekbelasting qua chats en telefoongesprekken in relatie tot de bezetting van de medewerkers. Op een aantal punten kan de gebruiker inzoomen, filteren en van invalshoek switchen.

Eindresultaten

De MVP bleek een schot in de roos. Er is een verbeterproces opgestart, waarbij de bereikbaarheid centraal staat. De bereikbaarheid, uitgedrukt in het percentage beantwoorde gesprekken, is met vele procentpunten omhooggegaan waardoor meer mensen met suïcidale gedachten hun problemen kunnen bespreken met de medewerkers van 113.

Inmiddels biedt Passionned Group één dag in de week ondersteuning aan 113 bij het beheer en onderhoud van hun BI-omgeving, de ontwikkeling van nieuwe rapporten en het analyseren van de procesgegevens. Tevens is een gezamenlijk traject gestart om gebruikers te laten wennen aan het werken met data en hun operationele besluiten daarop te baseren.

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Datagedreven werken: neem afscheid van de status quo
Datagedreven werken: neem afscheid van de status quo
Uitgelichte afbeelding Datagedreven werken bij een zorgverzekeraar
Datagedreven werken bij een zorgverzekeraar
Uitgelichte afbeelding Provincie Zuid-Holland boekt succes met datagedreven werken
Provincie Zuid-Holland boekt succes met datagedreven werken

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met Business Intelligence & dashboards of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Daan van Beek - Managing DirectorDAAN VAN BEEK MScManaging Director

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
19
jaar ervaring