Passionned Group™

Complete 3-daagse Business Intelligence opleiding op HBO-niveau

Berghotel Amersfoort
13 t/m 15 december 2023
Daan van Beek
1.895 euro
Inhoudsopgave
9,0 op basis van 191 reviews

In onze 3-daagse Business Intelligence opleiding (HBO-niveau) krijg je als projectleider, manager of medewerker niet alleen de theoretische, maar vooral ook de praktische Business Intelligence-kaders aangereikt. Want alleen kennis die je (snel) kunt toepassen telt tegenwoordig. Je weet dat je met de juiste KPI’s, data analyses en stuurinformatie betere resultaten zou kunnen boeken. Maar je merkt ook dat dit in de praktijk niet eenvoudig is: mensen ‘luisteren’ niet altijd naar de dashboards en KPI’s. Met deze cursus Analytics word je een master in Business Intelligence & Analytics en ga je alle belangrijke facetten van dit mooie vak leren en beheersen. Schrijf je hier direct in.

Business Intelligence training die heldere antwoorden geeft

Eindbaas en docent Daan van Beek, auteur van de bestseller ‘De intelligente, datagedreven organisatie’, neemt je in deze interactieve Business Intelligence training onder andere mee in de wereld van strategie, organisatiebesturing, data, KPI’s, dashboards, datawarehousing, Big Data en datavisualisatie. Tijdens deze analytics training krijg je antwoorden op de volgende vragen:

 • Wat is de betekenis en de kracht van Business Intelligence & Analytics, dashboards, algoritmes en een goede data architectuur?
 • Hoe voer je een grondige informatie-analyse uit, waar en hoe vind je de beste inzichten, hoe identificeer je de meest treffende KPI-voorbeelden en hoe krijg je de businesscase voor BI & Analytics rond?
 • Met welke projectaanpak zet je de juiste stappen en beheers je effectief de risico’s?
 • Op welke manier ga je een datawarehouse opbouwen dat aansluit bij de behoeften van de business en het volwassenheidsniveau van de organisatie?
 • Hoe moet je omgaan met Big Data, een diversiteit aan databronnen, algoritmes en Predictive Analytics?
 • Welke effecten mag je verwachten van effectieve datavisualisatie en waar moet je op letten bij het grafisch weergeven van informatie?
 • Hoe ga je sturen op die BI-succesfactoren die zorgen voor een hoger bedrijfsresultaat?
 • Hoe krijg je alle business managers en IT-medewerkers mee in het traject?
 • Welke functies en rollen kent een succesvol Business Analytics team, welke competenties horen daarbij en hoe bouw je een BICC op?
 • Welke BI-tools zijn geschikt voor jouw situatie en hoe bouw je een toekomstbestendige BI-infrastructuur?

Wanneer je wordt geconfronteerd met een of meer van deze vragen, dan is onze 3-daagse opleiding Business Intelligence op HBO-niveau de eerste stap op weg naar een intelligente, datagedreven organisatie. Een absolute aanrader dus.

Praktische informatie: locatie, duur, data en prijs

Door onze registratie in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) zijn onze opleidingen vrijgesteld van 21% BTW. Die brengen we dus niet in rekening.

Locatie:
Berghotel Amersfoort
Duur:3 dagen
Data:
4 t/m 6 oktober 2023
13 t/m 15 december 2023startgarantie
13 t/m 15 maart 2024startgarantie
12 t/m 14 juni 2024startgarantie
9 t/m 11 oktober 2024startgarantie
11 t/m 13 december 2024startgarantie
Punten:
PA15
schoolDeze opleiding Business Intelligence van Passionned Academy geeft je recht op PA-punten. Bij een totaal van 150 PA-punten ontvang je een certificaat van bekwaamheid. En je mag jezelf 'Master of Organizational Intelligence' noemen.
PE-punten
app_registrationVraag bij je vakvereniging (bijvoorbeeld de Vereniging van Registrercontrollers, de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants, et cetera) na hoeveel PE-punten/uren je kunt registreren voor je Permanente Educatie (PE).
Prijs:1.895 euro

De inhoud van de Business Intelligence opleiding

Deze praktijkgerichte training analytics voorziet je van gebundelde, direct toe te passen kennis om van BI echt een succes te maken. En je leert alle daarbij benodigde vaardigheden en technieken. De deelnemers worden in drie intensieve dagen klaargestoomd voor een leidende en adviserende rol in het BI-traject:

DAG 1: Basisbeginselen, trends, projectmanagement & De intelligente, datagedreven organisatie

Dag 1: opleiding BI: het Business Intelligence frameworkOp de eerste dag van de opleiding Business Intelligence leggen we de ratio achter managementinformatie uit. Verder komen het Intelligente Organisatie-framework en de belangrijkste BI-trends aan bod. Vervolgens gaan we dieper in op datakwaliteit, het datawarehouse, de voordelen van business intelligence en een business intelligence competency center.

Lees verder

Deze dag komen ook veel business intelligence-toepassingen aan de orde en leer je hoe je een business intelligence-project met succes kunt afronden. De volgende onderwerpen gaan we uitgebreid behandelen:

 • Definities en de Intelligente, datagedreven organisatie: wat is business intelligence? Wat is managementinformatie? Wat zijn de 4 belangrijkste kenmerken van een intelligente, datagedreven organisatie? Hoe ontwikkel je een visie op managementinformatie en hoe zorg je in je eigen organisatie voor betere besluitvorming op basis van actionable data en inzichten.
 • Trends in BI: wat zijn de laatste BI-trends? Je leert meer over mobile BI, Big Data, BI in the Cloud, Social Media en Advanced Analytics. We zoomen vooral in op de vraag in welke situatie je deze concepten het beste kunt toepassen.
 • Datawarehouse: wat zijn de belangrijkste doelen van een datawarehouse en waar moet je op letten bij de implementatie? Ook bespreekt de docent to the point de essentie van metadata, architectuur, datamodellering en data-integratie.
 • Datakwaliteit: wat is het belang van goede datakwaliteit en welke methoden en tools zijn er om de datakwaliteit als een continu proces te verbeteren?
 • BI projectmanagement & Governance: verschillende methodieken zoals de watervalmethode, agile en scrum passeren de revue. Je maakt ook kennis met de 10 belangrijkste projectrisico’s en valkuilen en deliverymodellen. Tot slot leer je waarom en hoe je een business intelligence competency center (BICC) op kan zetten.

Aan het einde van de eerste dag van deze Business Analytics opleiding ken je de belangrijkste principes en definities van BI & Analytics. Je kijkt na deze intensieve dag uit naar de tweede dag om de volgende stap te zetten: het maken van een veranderplan voor jouw eigen organisatie.

DAG 2: BI-strategie, Business Analytics vaardigheden, de BI roadmap en groeien in volwassenheid

Dag 2: training BI: strategie, vaardigheden en groeien in volwassenheidTijdens de tweede dag van deze training Business Intelligence leer je het beleid, de visie en de strategie voor BI te formuleren, een stip aan de horizon te zetten en een BI-roadmap te maken. Het accent ligt hierbij op de rol van de belangrijkste stakeholders: directie, werkvloer, proceseigenaren en IT. Hoe krijg je hen daarin mee en hoe zorg je voor een duurzame betrokkenheid en enthousiasme voor data analytics?

Lees verder

Tevens komen tijdens deze tweede dag de belangrijkste consultancyvaardigheden voor BI aan bod, zodat je team zich kan ontwikkelen van een “rapportenfabriek” tot een professioneel team met allround BI consultants. De volgende onderdelen gaan we tijdens deze dag behandelen:

 • De businesscase voor BI: waarom is een businesscase belangrijk? Je maakt kennis met de belangrijkste onderdelen van een goede businesscase. En je leert er zelf een te maken onder andere op basis van een aantal best practices, het procesdenken en de strategische, tactische en operationele besluitvorming in jouw organisatie.
 • Volwassenheid in BI: welke volwassenheids- en ambitieniveaus kun je onderscheiden binnen de Business Intelligence-discipline? En vooral, hoe kun je voor je eigen organisatie een diagnose stellen, een pad uitstippelen en toegroeien naar een hoger ambitieniveau?
 • Veranderplan BI: samen met de andere deelnemers ontwikkel je in groepjes vanuit een visie een BI-missie en een compleet veranderplan voor de eigen organisatie. Die vormt een eerste aanzet tot een Business Intelligence roadmap die je na deze analytics cursus verder kan gaan verfijnen.
 • BI-consultancyvaardigheden: wat is de rol van de moderne BI-consultant en wat is zijn of haar werkterrein? Welke dilemma’s komt een BI-consultant tegen? En met welke technieken en specifieke vaardigheden kun je die oplossen?

Aan het einde van deze dag raak je al goed vertrouwd met het onderwerp en ben je in staat om de belangrijkste elementen van verandering toe te passen bij het maken van een BI-roadmap. Deze cursus Business Intelligence schetst dus niet alleen de theoretische kaders, maar laat je ook oefenen en geeft je direct ook de benodigde praktische handvatten.

DAG 3: KPI's, informatie analyse, 15 BI-stappen, User eXperience (UX), datavisualisatie & BI succes

Dag 3: BI cursus: KPI's, User eXperience (UX), datavisualisatie & BI succesDit onderdeel van de Business Intelligence opleiding staat helemaal in het teken van de gebruikerskant van BI. De docent gaat in op het complete BI-proces, het bepalen van zuivere KPI’s, de 1 miljoen euro inzichten en het vergroten van de User eXperience (UX), onder andere door effectieve datavisualisatie.

Lees verder

Alle 15 hieronder genoemde stappen van Business Analytics passeren de revue:

De 15 stappen van Business Analytics die tijdens deze opleiding BI worden besproken.
Figuur 1: de vijftien stappen van het Business Intelligence proces

Ook word je ingewijd in het business intelligence framework dat voor iedereen, gebaseerd op organisatierollen, de juiste inzichten op de juiste plek aflevert, zonder omwegen. Tegelijkertijd komen de succesfactoren en valkuilen voor Business Intelligence één voor één langs. Tijdens deze laatste opleidingsdag leer je meer over de volgende onderwerpen:

 • Business Intelligence als proces: maak op detailniveau kennis met de vijftien stappen voor verwerking, analyse, distributie van informatie, en vooral het effectief gebruik ervan.
 • Informatieanalyse & KPI’s bepalen: je maakt kennis met de vier belangrijkste methodieken voor informatieanalyse en het bepalen van de meest essentiële BI-content. Hoe kom je nu tot de echt onvervalste KPI’s en hoe identificeer je de 1 miljoen euro inzichten? De deelnemers gaan hiermee in groepjes aan de slag.
 • User eXperience (UX): je leert het gebruiksgemak van informatie te versterken door krachtige datavisualisatie-technieken. Met welke psychologische effecten en cognitieve kaders dien je dan rekening te houden? Welke lering kunnen we trekken uit de BBC-documentaire: ‘How to make better decisions’ met Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman?
 • Organisatierollen & BI frameworks: je leert om inzichten geschikt en herbruikbaar te maken voor de verschillende organisatierollen. Verder maak je tot in detail kennis met een slim, direct toepasbaar model voor informatiedistributie.
 • BI-succes: hoe maak je in jouw organisatie van BI een groot succes? Wat zijn dan de 12 meest kritieke succesfactoren? Waar moet je specifiek op letten en waar kun je op gaan sturen? Je leert ook waarom analytics en alignment, agile werken en continu verbeteren nauw met elkaar verbonden zijn.

Aan het einde van de laatste dag van deze 3-daagse Business Intelligence training krijg je nog de laatste tips mee van de docent, en na een kort evaluatierondje ontvang je je certificaat en een digitale badge voor LinkedIn.

Ontdek de succesfactoren van Business Intelligence

Onze driedaagse Business Intelligence opleiding stelt zowel bedrijfsmatige als technische aspecten van Business Intelligence aan de orde. Denk dan aan KPI’s, analytics, Big Data, het datawarehouse, datakwaliteit, het BICC, BI-projectmanagement, datavisualisatie, BI-strategie en verandermanagement. Maar je krijgt vooral diepgaand inzicht in de succesfactoren van Business Intelligence.

verzeker je nu van een plaats

Hoe voer je succesvolle BI-procesverbeteringen door?

In drie intensieve dagen komen alle business intelligence elementen die nodig zijn voor succesvolle BI en procesverbetering aan de orde. Mensen die onze driedaagse Business Intelligence opleiding hebben afgerond, zijn uitstekend in staat om in hun business intelligence-project de juiste stappen te zetten en een juiste implementatieroute te kiezen voor hun organisatie.

het Business Intelligence raamwerk dat we hanteren tijdens deze cursus analytics
Figuur 2: het Business Intelligence raamwerk dat we stap voor stap gaan doorlopen gedurende deze Business Intelligence cursus.

Alle blokken komen tijdens deze interactieve en praktische analytics training uitgebreid aan bod. Zo leer je onder andere wat het verschil is tussen informatie en data. De docent geeft je daarnaast een grondige inkijk in KPI’s, normen en de benodigde Business Intelligence-wijsheid om te werken aan een betere besluitvorming en performance voor jouw organisatie op basis van feiten en data. Download hier de brochure (PDF)

Lees ook: De BI-opleiding van Passionned is absoluut aan te bevelen

Interactieve opleiding Business Intelligence op HBO-niveau

Tijdens elke opleidingsdag vinden groepsdiscussies plaats en werk je in groepjes aan praktijkopdrachten. Zo ontstaat er een optimale mix tussen leren en doen. Na afronding van deze unieke Business Intelligence-opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat en een gesigneerd exemplaar van de bestseller ‘De intelligente, datagedreven organisatie’.

Aanvullende informatie van deze BI training

De prijs van deze Business Intelligence training is inclusief lunchbuffet, onbeperkt thee en koffie, overige drankjes en hapjes tijdens de breaks.

HBO werk- en denkniveau
vrijgesteld van BTW
geen studiebelasting
interactief & praktijkgericht
gewaarmerkt digitaal certificaat
van 9:00 tot 17:00 uur

Deze training BI maakt onderdeel uit van het 10-daagse Master of Data Science traject en de CBIP-certificering.

bekijk ook andere Business Analytics opleidingen

Voor wie is deze cursus BI & Analytics bedoeld?

Voor iedereen die betrokken is bij een BI-project biedt onze Business Intelligence training een waardevol houvast. Onze opleiding BI & Analytics wordt vooral veel gevolgd door: (aankomend) projectleiders business intelligence, projectmanagers, Business Intelligence managers, IT-verantwoordelijken, business analisten, BI medewerkers, (business) controllers, Chief Data Officers, CIO’s en business managers.

Behaalde leerdoelen aan het eind van deze BI-opleiding:

 • Je kent de belangrijkste voordelen en succesfactoren van BI
 • Je beheerst zowel de bedrijfsmatige als technische aspecten van BI
 • Je hebt een indicatie van de BI-volwassenheid en ambities van jouw organisatie
 • Je ontwikkelt in groepjes een complete BI visie en veranderplan voor je organisatie
 • Je kan een sluitende business case opstellen voor BI
 • Je weet hoe je een Business Intelligence roadmap kunt uitstippelen
 • Je weet hoe je loepzuivere KPI’s kunt formuleren voor jouw business
 • De werking van effectieve datavisualisatie is jou volstrekt duidelijk
 • Je kunt inschatten welke BI tools relevant zijn voor jouw organisatie
 • Je hebt inzicht gekregen in de kritieke succesfactoren voor Business Analytics

Meld je hier aan voor onze Business Intelligence opleiding

Via ons inschrijfformulier kun je je direct inschrijven voor de eerstkomende Business Intelligence opleiding. Heb je vragen over onze 3-daagse training in BI & Analytics of wil je deze opleiding incompany organiseren, neem dan direct contact met ons op.

direct inschrijven

Wat zeggen de universiteiten over deze BI training?

prof. dr. Piet M.A. Ribbers“BI en Big Data zijn hot topics. Ook binnen de universiteiten, waar men bezig is daarvoor nieuwe programma’s op te zetten. Ze zijn sterk gericht op het bouwen van tools. De mensen die dergelijke opleidingen willen volgen moeten een behoorlijke achtergrond hebben in wiskunde en statistiek.”

“Wat ik zocht waren mensen die kunnen vertellen hoe je die tools inzet in een organisatie, hoe die bijdragen aan de performanceverbetering en wat er voor nodig is om dat te realiseren. Ik heb rondgekeken en niet zoveel mensen gevonden die dat kunnen. En die bovendien in staat zijn dat te doen voor een kritisch publiek van mensen met ervaring.”

“Ik kreeg het gevoel dat het een moeilijk verhaal ging worden, maar ik ben eens gaan praten met Daan van Beek van de Passionned Group. Tot mijn grote vreugde reageerde hij erg enthousiast. We hebben een afspraak gemaakt, en in dat gesprek opende hij ook een aantal voor mij nieuwe perspectieven. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat Daan de aangewezen persoon is om onze BI opleiding te verzorgen. Daarom heb ik onze eigen master BI & Big Data in het volste vertrouwen in zijn handen gegeven.”

prof. dr. Piet M.A. Ribbers
TIAS

Reviews over Business Intelligence opleiding

Anoniem | Mijzo | 19 september 2023

3 leuke en intensieve dagen om thuis te raken in het gehele BI verhaal

schrijf je ook in
Anoniem | Politie | 23 augustus 2023

Goede combinatie van opdrachten en theorie

schrijf je ook in
Herwin Broenink | ELIX | 10 augustus 2023

Erg goede opzet. Afwisseling van theorie en opdrachten was prettig. Toegepast op bedrijven van deelnemers en zo verschillende methodes en zienswijzen meekrijgen was mooi. Qua inhoud wisselend, de eerste dag sloot inhoudelijk minder aan bij waar ik naar op zoek was dan de laatste twee. Tweede dag en met name de laatste dag vond ik erg waardevol.

schrijf je ook in
Anoniem | Unit45 BV | 6 augustus 2023

Goede mix van theorie, praktijk en opdrachten

schrijf je ook in
Harold ten Hove | Ten Hove Informatie Systematiek | 7 juli 2023

De praktijkvoorbeelden bij de theorie en de interactie met de deelnemers groep maakt dat je actief mee blijft doen, en begrip ontwikkeld voor alle rollen binnen het bi-proces

schrijf je ook in
Toon alle reviews Plaats een review

Geef je mening over dit product, artikel of dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Je docent voor deze training Business Intelligence

Daan van Beek - Eindbaas en auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas en auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Docent en consultant Daan van Beek MSc, auteur van 'De intelligente, datagedreven organisatie', heeft meer dan 20 jaar ervaring als Business Intelligence-adviseur, programmamanager en trainer. Deze 3-daagse training Business Intelligence is door hem tien jaar geleden ontworpen en steeds verder aangescherpt en vervolmaakt. Daan geeft ook les in India, New York, Kuala Lumpur, Singapore en Suriname. In Nederland is hij als docent Business Analytics verbonden aan TIAS. Hij heeft Bestuurlijke Informatiekunde en Artificial Intelligence (AI) gestudeerd in Rotterdam en Londen.

schrijf je hier gelijk in

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met vragen over deze Business Analytics training (ook incompany) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek - Eindbaas en auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas en auteur van De intelligente, datagedreven organisatie

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen ___
Trainingen & workshops ___
Deelnemers opgeleid ___
Beoordeling klanten 8,9
Consultants & docenten ___
Kantoren 3
Jaar ervaring 18
close

Brochure 3-daagse BI opleiding

Na het volgen van deze 3-daagse praktijkgerichte BI opleiding beschik je over direct toe te passen kennis om van Business Intelligence & Analytics een succes te maken in jouw organisatie.

download hier de brochure