Wat doet een data analist in een wereld die verandert: taken, vaardigheden en trends

Foto ir. Rick Van der Linden
Auteur: ir. Rick Van der Linden
Data analist & Tableau expert
Inhoudsopgave

De rol van de data analist verandert. Traditioneel is de data analist degene die de (vaak interne) data omzet naar bruikbare informatie voor een bedrijf. Met de exponentiële groei van de hoeveelheid beschikbare data staat die rol nu onder druk. Van een generalistische data analist vragen we tegenwoordig meer dan alleen het juist vervaardigen van de informatie. Het is meedenken met business vraagstukken en daar gezamenlijk oplossingen voor bieden. Op basis van de aanwezige interne en externe data. De data analist moet de informatie nu ook kunnen presenteren aan alle betrokkenen. De vaardigheden verschuiven van de harde kant (analyse) naar de zachte: het presenteren en mensen meekrijgen in verhalen en veranderingen.

Revolutie binnen Business Intelligence

Binnen de Business Intelligence markt is een revolutie gaande. Enerzijds komen er steeds meer tools beschikbaar die eindgebruikers nu zelf kunnen bedienen. Anderzijds neemt de hoeveelheid data exponentieel toe en niet te vergeten de complexiteit ervan. De zogenaamde Big Data revolutie. De innovatieve data analist zit hier middenin.

Data analyse die voor je werkt

Data analyse is al lang niet meer ‘het op een juiste en voorspelbare manier omzetten van data naar informatie’. Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van Business intelligence software, gaat de eindgebruiker steeds eenvoudiger zelf data omzetten naar informatie. Dit noemen we selfservice BI.

Er zijn veel meer soorten databronnen en ze zijn vaak complexer dan voorheen. Dit vraagt om andere oplossingen en expertise. Waar we voorheen data vooral gestructureerd vastlegden zien we nu steeds meer ongestructureerde manieren van dataopslag. Denk dan aan data lakes. Uit deze bak met ongestructureerde data proberen we dan informatie te ‘ontginnen’. Al deze ontwikkelingen vatten we samen onder de noemer Big Data.

Dit alles vraagt om andere competenties van de traditionele data analist. Hij of zij wordt veel meer de adviseur en de regisseur van data die het grotere geheel overziet. Andere eindgebruikers gaan dan onder regie of zelfstandig met de data aan de slag. Het motto van de data analist wordt dan ook: je moet niet meer werken met data, maar je moet de data voor je organisatie laten werken.

De trends in data analyseSelfservice BI en Big Data zijn trends die hierboven al zijn beschreven. Maar dat zijn niet alle trends. De volgende trends hebben direct invloed op hoe de functie van data analist zich gaat ontwikkelen:

 • Nieuwe bronnen en tools: door de komst van nieuwe bronnen als web- en social data komen er ook nieuwe tools beschikbaar. Die tools brengen sociale netwerken in kaart en voeren webanalyses uit. Nieuwe technieken als machine learning nemen een grote vlucht. Die geven nog veel meer inzicht in data dan voorheen.
 • Programmeren is terug: tot voor kort was het de bedoeling dat programmeren werd voorkomen als het om Business Analytics gaat. Nu komen er steeds meer tools beschikbaar waarbij programmeren juist een vereiste is.
 • Slimme algoritmen bepalen het succes: data is overal en is relatief eenvoudig toegankelijk. Om snel data te kunnen interpreteren zijn algoritmes en een goede business intelligence architectuur essentieel geworden.
 • Explosie van nieuwe tools: het aantal soorten oplossingen voor dataverwerking en -interpretatie groeit snel. Tools als R, Python en Octave nemen een grote vlucht. Vaak zie je die tools nog uitsluitend terug in een ‘stand alone’ situatie.
 • De komst van Internet of Things (IoT): er komen in hoog tempo sensoren bij die steeds grotere hoeveelheden data produceren. Het is de kunst om uit al deze data informatie te halen.
 • Van dikke rapporten naar storytelling: de verdeling van tijd voor een data analist verschuift van datapreparatie en analyse naar presentatie. De verdeling zou nu 40% datapreparatie, 30% data analyse en 30% presentatie moeten zijn.

Het bovenstaande is maar een deel van het verhaal. Er vinden ook veel ontwikkelingen plaats in het traditionele data-analysedomein. Leveranciers voegen natuurlijk steeds meer nieuwe functionaliteit toe aan hun bestaande BI-pakketten. En daarnaast komen er steeds betere tools beschikbaar voor data governance en datamanipulatie.

huur een data analist in

Over welke praktische vaardigheden moet de data analist beschikken?

De vaardigheden van een generalistische data analist zie je verschuiven van hard (datapreparatie en -analyse) naar zacht. Denk hierbij aan presenteren, communiceren en storytelling. De belangrijkste vaardigheden van vandaag zijn:

 • Analytisch en conceptueel kunnen denken om datapreparatie en data analyse juist uit te kunnen voeren. Door middel van goed ingerichte performance management.
 • Om kunnen gaan met details. Het is essentieel dat alles klopt in de datapreparatie en data analysefase.
 • Zeer accuraat zijn als het gaat om gegevensverwerking en het interpreteren ervan.
 • Goed kunnen communiceren en luisteren naar de klanten van die informatie.
 • Door storytelling complexe problemen beantwoorden met eenvoudige oplossingen.

Deze meer zachte factoren vervangen niet de harde factoren maar komen erbij. De data analist moet zich op beide gebieden blijven ontwikkelen.

De wereld van de data analist verandert: waar moet je op letten?

De rol en taak van de data analist verandert sterk. Wat is hierbij belangrijk?

 • Hoe stel je het succes van een data analist vast?
 • Welke werkzaamheden gaan tot dit nieuwe profiel behoren?
 • Welke vaardigheden mag je (extra) verwachten van een data-analist?
 • Hoe en waar vind je de juiste data analist voor jouw uitdagingen?
 • Hoe kun je jezelf ontwikkelen tot een generalistische data analist?

Wil je een data analist inhuren?

Overal heb je mogelijkheden om een data analist in te huren. Maar bij de Passionned Group werken we alleen met zeer ervaren data analisten die het vak verstaan en goed kunnen communiceren. Door onze unieke formule zijn wij in staat die generalistische data analist snel aan je voor te stellen. Wanneer je bij ons een aanvraag doet, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op. Wij maken dan een zo helder mogelijk profiel van de data-analist. We bespreken ook welke ‘business uitdagingen’ hij of zij in jouw organisatie moet gaan oplossen.

Na de intake stellen we vaak twee kandidaten die aan het profiel voldoen aan je voor. Wanneer je een keuze maakt voor één van onze kandidaten dan ronden we het proces veelal binnen 48 uur al af. De juiste data analist kan dan snel in jouw organisatie aan de slag.

De voordelen van inhuur via Passionned Group

Al onze data analisten zijn zeer ervaren in Business Intelligence, informatiegestuurd werken & Big Data. Daarnaast zijn ze communicatief sterk. Zij streven ernaar om een organisatie verder te professionaliseren. Ze hebben hiervoor een uitgebreide set aan tools tot hun beschikking. Deze tools staan dan ook ter beschikking van jouw bedrijf.

Alles is erop gericht om jou en jouw organisatie verder te brengen op BI-gebied. We willen je graag helpen met het verder professionaliseren ervan. Zo hebben we een uitgebreide BI-kennisbank waarin je veel informatie terugvindt over alle ontwikkelingen op BI-vakgebied en data analyse.

Volg de training R & data mining Afbeelding van Volg de training R & data miningTijdens de Training R & data mining maak je in 3 intensieve dagen kennis met het vakgebied Predictive Analytics, data analyse, data mining & text mining. Ook het concept Big Data, privacy en ethiek komen natuurlijk langs, maar je leert vooral als data analist programmeren in R en bijkomende libraries. Geef je data analyses een boost met deze interactieve opleiding R & data mining. bekijk de training R & data miningBekwaam je in Big Data Analytics: 3-daagse cursus Afbeelding van Bekwaam je in Big Data Analytics: 3-daagse cursusTijdens de Big Data Analytics opleiding maak je in 3 intensieve dagen kennis met Big Data toepassingen, learning algoritmes, data mining, textmining, de business case, valkuilen, projectrisico's, privacyvraagstukken (en bijbehorende oplossingen) en de ethiek rondom data & AI. Deze cursus stoomt je klaar om data analyse in jouw organisatie op een hoger niveau te tillen.bekijk de Big Data Analytics opleiding

Hoe word je een nog betere data analist?

Ontwikkelingen op het gebied van BI gaan erg snel. Ze vragen om nieuwe competenties. Passionned Academy helpt ook (toekomstige) data analisten deze competenties te ontwikkelen. Denk aan opleidingen als de driedaagse opleiding Business Intelligence of onze training R & data mining.

Vanzelfsprekend zijn er nog allerlei andere opleidingsmogelijkheden. Wil je hier meer over weten vereer dan de Passionned Academy met een bezoek. Daarnaast kun je natuurlijk ook terecht in onze uitgebreide kennisbank. Daar heb je de mogelijkheid om één van onze boeken over het vakgebied data analytics & BI te bestellen.

Wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij verzorgen ook regelmatig incompany opleidingen en trainingen voor BI-afdelingen.

Ben je een interim data analist en wil je jouw horizon verbreden?

Vacature Data analistPassionned Group is voor haar klanten regelmatig op zoek naar ervaren (interim) data analisten. Ben je zo’n kandidaat en ben je misschien toe aan iets anders? Dan nodigen we je graag uit voor een gesprek. Spreekt Passionned Group je aan en wil je ons beter leren kennen? Laat dan hier jouw contactgegevens achter.

Onze opleidingen

De Passionned Academy verzorgt onder meer een cursus Big Data & Predictive Analytics. Daarin praten we je diepgaand bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Big Data, machine learning en wat dit betekent voor de ontwikkeling van data analisten.

Blijf je nog met vragen zitten?

Heb je nog vragen rondom inhuur van een data analist of wil je jouw kennis vergroten maar weet je nog niet hoe? Of heb je misschien een meer generieke vraag over Business Analytics? Laat het ons weten. Wij helpen je graag verder.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in Data analistenPassionned Group is een volledig onafhankelijke partij gespecialiseerd in Business Analytics & Data Science advies en implementatie. Onze consultants en data analisten zetten dag in dag uit data om in bruikbare informatie. Elke twee jaar organiseren we samen met een onafhankelijke jury de Dutch BI & Data Science Award™.

Neem contact met ons op

Onze data analisten

Bestel nu de bestseller 'De intelligente, datagedreven organisatie' (8e druk)

Productafbeelding van het boek 'De intelligente, datagedreven organisatie'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Business Analist
Business Analist
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence
Business Intelligence
Uitgelichte afbeelding Business Intelligence Competency Center (BICC)
Business Intelligence Competency Center (BICC)

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met data analyse, AI & data science of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Rick Van der Linden - Data analist & Tableau expertir. RICK VAN DER LINDENData analist & Tableau expert

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten geholpen
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
19
jaar ervaring