contact
Profiteer van de voordelen van een data scientist via Passionned Group
Via Passionned Group huur je snel een ervaren interim Data Scientist in, of kan je er zelf een worden.

Huur een data scientist in

Data scientist

Data Science, Big Data en Machine Learning zijn hot in deze tijd. Iedereen heeft het erover of is er mee bezig. Data science gaat de wereld drastisch veranderen en de data scientist pakt daar een grote rol in. Data scientist is een relatief nieuwe functie die aanspreekt, zowel bij studenten als bij opdrachtgevers. Harvard Business Review kwalificeerde het beroep als 'het meest sexy beroep van deze eeuw' en dat was natuurlijk niet voor niets. In dit artikel presenteren we de belangrijkste vaardigheden van de data scientist, de trends waar zij mee te maken hebben en de 5 competenties van een data scientist. Passionned Group helpt je vraag bij de inhuur van beginnende en ervaren data scientists.

Data scientists zijn moderne schapen met 5 poten

De data scientist is het moderne schaap met vijf poten. Hij combineert de functie van hacker, analist, communicator en ’trusted advisor’. Daarnaast moet dit schaap ook de business kunnen begrijpen en complexe problemen kunnen beantwoorden met eenvoudige oplossingen.

Wat zijn belangrijke zaken om op te letten bij een data scientist?

De belangrijkste aandachtspunten rondom een data scientist zijn:

Antwoorden zijn niet eenvoudig te geven op deze vragen, maar hieronder geven we wel een eerste aanzet.

Functieprofiel: welke vaardigheden bezit een goede Big Data scientist?

De vaardigheden (skills) van een Big Data scientist zijn zeer uiteenlopend. Het is het moderne schaap met vijf poten. De belangrijkste vaardigheden zijn:

Dit zijn skills die moeilijk in één persoon te verenigen zijn. En als je dit schaap met 5 poten al vindt, dan is het nog maar de vraag hoe je die lang genoeg verbonden kunt houden aan je organisatie.

Trends voor data scientistsOntwikkelingen gaan razendsnel, zowel op technisch gebied (BI software) als op business niveau. Steeds meer organisaties bepalen met Big Data Science het verschil. Dit zijn de belangrijkste trends die je bij een data scientist nauwlettend in gaten moet houden:

Dit zijn bij lange na niet alle trends. Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van softwareontwikkeling. Steeds meer Business Intelligence leveranciers integreren Big Data onderdelen in hun software. Ze proberen hiermee het proces van de data scientist te automatiseren en te vereenvoudigen. Bekijk ook onze BI & Analytics Guide™ 2022.

Wil je (freelance) data scientists inhuren?

Data scientists zijn schaars en moeilijk te vinden. De Passionned Group is al meer dan 15 jaar werkzaam in het werkveld van machine learning en data science. Hierdoor hebben we een groot netwerk kunnen opbouwen. Het is voor ons dus wel mogelijk om het moderne schaap met de vijf poten te vinden of anders een team met de vereiste competenties samen te stellen. Ben je op zoek naar een interim data scientist, neem dan gerust contact met ons op. Wij gaan dan snel aan de slag om de juiste kandidaat met jouw organisatie te matchen.

De 5 competenties van een goede data scientist

Wat maakt (of breekt) een goede Data Scientist?Allereerst verwacht je van een data scientist uiteraard de zogenoemde “harde vaardigheden”. Denk dan aan kwantitatieve vaardigheden als statistiek, machine learning en datamining. Maar ook de soft skills moeten wel degelijk aanwezig zijn.

1. Harde vaardigheden bij Data Science

Een data scientist heeft begrip van de wet van de grote getallen. Hoe groter de dataset, hoe kleiner de invloed zal zijn van vreemde uitschieters. Hij of zij heeft ook technisch inzicht en beschikt over een uitstekend begrip van het ontwerp en gebruik van databases, algoritmes en data lakes. Hij of zij heeft de attitude van een goede programmeur en hacker, vasthoudend, met oog voor detail. Hij of zij is in staat om te programmeren.

2. Zachte vaardigheden bij Data Science

Ook heeft de data scientist een goed begrip van de business. Hij of zij ziet de uitdagingen van zijn organisatie en welke rol data science daarbij kan spelen. Bij het selecteren van de optimale kwantitatieve techniek, moet je als data scientist rekening houden met de specifieke kenmerken van het business-probleem.

3. Analytische modellen selecteren

Typische eisen voor analytische modellen zijn:

Met deze combinatie van eisen moet de data scientist in staat zijn de beste analytische techniek te selecteren om het business-probleem op te lossen.

4. Communicatieve vaardigheden

Daarnaast beschikt een goede data scientist over veelzijdige communicatievaardigheden. Hij of zij is een absolute teamspeler en heeft een aangeboren nieuwsgierigheid voor het verkennen en experimenteren met data science.

5. Complexe zaken vertalen voor gewone mensen

Hij of zij is in staat moeilijke complexe zaken te vertalen voor ‘gewone mensen’. Hij of zij slaat de brug tussen analytische modellen en de eindgebruiker. Data scientists maken adequaat gebruik van heldere datavisualisaties. Deze mensen hebben ook de neiging om sceptische en vasthoudende mensen te zijn. Ze stellen een heleboel vragen over de levensvatbaarheid van een bepaalde oplossing en of het wel echt zal werken. Nieuwsgierigheid en creativiteit zorgen ervoor dat de data scientist niet voor één gat te vangen is. Hij of zij bouwt uiteraard mee aan het snel ontwikkelende kennisgebied.

De voordelen van een data scientist via Passionned Group

Data scientists opereren veelal in een omgeving die meer traditioneel is ingericht voor het oplossen van Business Intelligence vraagstukken. We zien dan ook vaak een groot gat ontstaan tussen beide werelden. Daardoor blijken goed bedoelde initiatieven uiteindelijk niet succesvol te zijn. Een goede roadmap gaat je helpen om deze afstand te verkleinen.

Met al onze ervaring en de tools die de data scientist automatisch meeneemt kun je een groot aantal valkuilen voorkomen. De kans op succes kun je hierdoor aanzienlijk vergroten. Passionned Group is volledig onafhankelijk en dus niet gebonden aan enige leverancier. Dit maakt onze positie in de markt uniek. Zie ook onze BI & Analytics Guide™ 2022.

Stuur hier je aanvraag in

Hoe kun je jezelf ontwikkelen tot een (nog betere) data scientist?

Even een cursus volgen en dan aan de slag als ervaren data scientist is natuurlijk niet mogelijk. Een goede data scientist onderzoekt veel, bouwt ervaring op en leert elke dag in de praktijk. Dit leer je niet even in een cursus, maar een gedegen Data Science opleiding of een 3-daagse praktische cursus machine learning helpt wel om een goede start te maken.

De data analist van 15 jaar terug is niet de data scientist van nu. Er is een andere set aan vaardigheden nodig. Het gaat al lang niet meer om het maken van de juiste analyse. Het gaat erom dat je data inzet om business problemen in ‘het hier en nu’ op te lossen.

Trainingen in Data Science Analytics

Ontwikkelingen staan niet stil en hoe ‘verkoop’ en implementeer je inzichten die je verkrijgt in je eigen organisatie? Met de BI & Data Science opleidingen van de Passionned Academy leer je hoe je weerstanden kunt overwinnen en succesvol kunt zijn als data scientist.

Passionned Academy voor de Data scientist

De Passionned Academy biedt onder meer een 10-daagse opleiding ‘Master of Data Science’. Hierin krijg je een overview van het volledige vakgebied en ga je op essentiële onderdelen de diepte in. Ook bieden we opleidingen aan op het gebied van ‘soft-skills’. Wil je hier meer over weten? Vraag dan nu onze brochure aan.

Vacatures Big Data scientists

Vacatures Big Data scientistsPassionned Group is voor haar klanten en projecten vaak op zoek naar data scientists. Wil je jouw horizon verbreden, nieuwe ervaringen opdoen of ‘gewoon eens ergens ander kijken’, neem dan eens contact met ons op. We nodigen je graag uit voor een oriënterend gesprek. Of bekijk de data scientist vacature.

Data science: de wereld van veel data

Data science is al lang niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Veel organisaties zijn er mee bezig en zetten data science in om het verschil te maken. Heel snel verovert Big Data en de analyse hierop de wereld. Denk bijvoorbeeld aan smartphones die objecten in foto’s herkennen of data analyses waarmee je veel beter ziektes op kan sporen. Maar denk ook aan organisaties als Netflix. Ze maken alleen nog maar films en series op basis van Big Data van hun gebruikers.

Degene die dit allemaal voor elkaar (moet) krijgen zijn de data scientists. Dit zijn niet de personen van 15 jaar terug die statistisch juiste rapportages afleverden. Het is de data scientist van nu die zelfstandig met een ‘vrije geest’ oplossingen zoekt voor echte business problemen. Ze maken daarbij gebruik van allerlei gestructureerde gegevens en zeer complexe databronnen. Dit is echter alleen mogelijk als je een goede architectuur hebt staan.

Tekort aan gekwalificeerde data scientists

De technologie en het kunnen ontsluiten van databronnen gaat zo snel, dat er een schrijnend tekort is aan goed gekwalificeerde data scientists. Het beroep is zeer aantrekkelijk. Veel (jonge) mensen gaan nu dit vakgebied bestuderen. Maar het zal nog enige tijd duren voor de enorme schaarste weg is. Tot die tijd is er veel werk te verzetten. Dat verzetten van het werk begint niet met de vraag: “waar halen we de juiste mensen vandaan?” Het begint juist met de vraag: “wat gaan de data scientists in jouw organisatie doen en vooral wat kunnen ze toevoegen?”

Wat is het belang van je eigen datakwaliteit?

Kun je deze vraag nog niet goed beantwoorden dan is het advies: ga eerst met andere zaken aan de slag. Business intelligence en datagedreven werken moeten op een zeer goed niveau zijn willen data scientists vaste grond onder hun voeten hebben. We zien maar al te vaak dat organisaties zich vol op Big Data, AI & machine learning storten, zonder dat ze zich voldoende bekommeren om hun eigen data(kwaliteit) en besturing. Aan beide moet je werken als je jouw organisatie succesvol de datagedreven eeuw in wil loodsen.

Heb je interesse of wil je meer weten?

Wil je meer weten over het uitdagende werk van data scientists, wil je een ervaren data scientist inhuren of wil je ervaringen met ons delen? Wij komen graag met je in contact. Maak hier een afspraak met ons.

Over Passionned Group

Logo Passionned Group, de specialist in interim Data scientistPassionned Group zit al jaren bovenop de trends die spelen rondom Business Intelligence & Data Science. Onze consultants en data scientists vertalen deze trends naar concreet implementeerbare oplossingen voor onze klanten. Enkele voorbeelden vind je in ons portfolio met lopende of afgeronde opdrachten. Om het jaar organiseren we de Dutch BI & Data Science Award™.

Neem contact met ons op

Onze (business) data scientists

Herman van Dellen - Data Science Consultant

HERMAN VAN DELLEN MSc

Data Science Consultant

Daan van Beek - Auteur van het AI-boek De intelligente, datagedreven organisatie

DAAN VAN BEEK MSc

Auteur van het AI-boek De intelligente, datagedreven organisatie

Rick Van der Linden - Data Scientist Visualisatie & Analytics

ir. RICK VAN DER LINDEN

Data Scientist Visualisatie & Analytics

Jack Esselink - Business Data Scientist & AI-theoloog

ing. JACK ESSELINK MA

Business Data Scientist & AI-theoloog

» Bekijk alle experts

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met inhuur van data scientists en datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Herman van Dellen - Data Science Consultant

HERMAN VAN DELLEN MSc

Data Science Consultant

Neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
17
EDIT POST