Gijs Eerdmans: consultant Operational Excellence en interim Lean Manager

Gijs EerdmansOrganisaties die continu willen verbeteren met als doel om te excelleren in de dienstverlening naar hun klanten, zijn bij Gijs Eerdmans aan het juiste adres. Als gecertificeerd lean consultant, erkend data professional en process mining expert heeft hij een fijne neus ontwikkeld voor het verbeterpotentieel dat in elke organisatie aanwezig is. Operational excellence is echt zijn ding. Als een detective speurt hij naar verbeteringen. Hoewel hij niet schroomt om de vinger op de zere plek te leggen, concentreert hij zich liever op de positieve energie die vrijkomt bij het continu verbeteren en datagedreven werken.

Open mind en praktische instelling

Gijs beschikt over een lenige geest die hem in staat stelt om soepel over te schakelen van de ene discipline naar de andere discipline. Zo kan hij de ene dag intensief bezig zijn met de toepassing van de Lean principes, terwijl hij de volgende dag een diepe duik neemt in de Microsoft stack. Kortom: hij voelt zich in verschillende werelden thuis.

Daarnaast heeft hij een open mind en een praktische instelling die hem in staat stellen organisaties uit verschillende branches professioneel te adviseren en te begeleiden op het gebied van procesoptimalisatie, continu verbeteren en datagedreven werken.

De essentie van operational excellence

Operational excellence staat volgens Gijs in essentie voor de sterke wil en rotsvaste overtuiging van organisaties om te excelleren in de dienstverlening naar klanten. Dit betekent dat alles in één keer goed moet gebeuren, op tijd en tegen een scherpe prijs. Bij diverse verzekeringsmaatschappijen heeft hij het concept al succesvol toegepast. En nu is hij helemaal klaar om ook andere sectoren te laten profiteren van zijn inzichten en ervaring op het gebied van operational excellence, procesoptimalisatie en data analyse.

Samen op zoek naar besparingen

Het gedachtegoed van Passionned Group spreekt Gijs enorm aan. Hij voelt zich het beste thuis in adviesteams. Met een aanstekelijk enthousiasme helpt Gijs organisaties met het opsporen en aantonen van het verbeterpotentieel in processen.

Met een aanstekelijk enthousiasme helpt Gijs organisaties met het opsporen en aantonen van het verbeterpotentieel in processen.

En dat levert organisaties geen windeieren op. Besparingen van meer dan een miljoen euro zijn bij de grotere organisaties zeker geen uitzonderingen.

Helemaal thuis in Microsoft stack

Gijs is analytisch sterk, denkt in oplossingen, heeft implementatiekracht en bovendien uitgebreide ervaring met Microsoft SSIS/SSAS en Power BI. Op die manier heeft hij al heel wat klanten geholpen met het meetbaar maken van hun processen. Dat doet hij door de focus met name te richten op de processtappen met het meeste verbeterpotentieel. Dat is wel zo efficiënt.

Hoe blijf ik als organisatie 100% in control?

Organisaties komen vaak bij Gijs met de vraag: hoe kan ik mijn processen maximaal verbeteren op basis van de beschikbare data? Tegelijkertijd willen ze kunnen aantonen dat ze 100 procent in control zijn op het gebied van klantbeleving, procesmanagement, HR, finance, compliance en risk management. Het doet hem dan veel plezier dat hij hen kan geruststellen en daadwerkelijk kan helpen met bewezen methodieken, het opstellen van KPI’s en verbeterprogramma’s.

Geen verantwoordelijkheid zonder bevoegdheid

KPI’s opstellen luistert nauw. Gijs: “Organisaties benoemen soms eigenaren voor het bewaken van KPI’s, zonder hen de bevoegdheid te geven deze direct te beïnvloeden. Dan gaat het snel mis. Het zogenoemde RACI-model voorziet hierin. RACI staat voor Responsible, Accountable, Consulted en Informed. Bij elke KPI ga je na: wie is waarvoor verantwoordelijk? En heeft diegene dan ook de bevoegdheden en het mandaat om daadwerkelijk de processen te verbeteren?”

Hij vervolgt: “Ik adviseer altijd met de intentie om kostenbesparingen te vinden in de processen door middel van inzichten die je uit de data kunt halen. Met als uiteindelijk doel het opzetten van een duurzaam data-platform waarmee organisaties uiteindelijk zelfstandig continu kunnen gaan verbeteren. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om organisaties te laten zien hoe je teams beter met elkaar kunt laten samenwerken. Weg met de verzuiling dus.”

Expertises en voorbeeldprojecten

Organisaties die overwegen Gijs Eerdmans in te schakelen als consultant zullen al snel ervaren dat hij een gesprekspartner is die zich goed kan inleven. Zo heeft Gijs als operational excellence consultant voor onder meer Athora, Vivat en Reaal de volgende concrete projecten tot een goed einde gebracht:

 • Het vanuit een perspectief van continu verbeteren begeleiden van de implementatie van een nieuw Business Process Management systeem: PEGA.
 • Het als Lean Consultant begeleiden van teams met als doel om resultaatgerichter te gaan werken op basis van bewezen standaard kwaliteitsmethodieken, zoals VSM’s, Kaizen, A3 en Six Sigma.
 • Het ontwerpen en bouwen van OLAP-kubussen voor geavanceerde analyses.
 • BI-implementatie met behulp van de Microsoft stack: SSIS, SSAS & Power BI.
 • Het realiseren van procesverbeteringen via Process Mining met behulp van de Disco software van de firma Fluxicon.
 • Het opzetten van een operational management systeem voor Reaal en Zwitserleven, inclusief het formuleren van KPI’s.
 • Het implementeren van het zogenoemde RACI-model (zie hierboven).
 • Het opzetten van een systeem voor een overlegstructuur en performancecoaching.
 • Het bouwen van dashboards voor medewerkers, managementteams en directie, onder andere op basis van een customer journey.
 • Het verbeteren van het ABC-model (Activity Based Costing).
 • Het opleiden van managers en medewerkers in het verbeteren met data.
 • Het ondersteunen van Permanent Improvement Programmes (PIP’s), inclusief opzetten fact-based prioritering.

Breed en praktisch opgeleid

Gijs heeft daarnaast veel geïnvesteerd in praktische opleidingen en in zijn persoonlijke ontwikkeling. Zo behaalde hij zijn Six Sigma Green en Black Belt en volgde hij Power BI & DAX trainingen. Ook is hij gecertificeerd Scrum ProductOwner. Vanuit zijn functie bij Vivat volgde hij een interne opleiding en behaalde hij de master Data Professional.

Process mining, maar dan net even iets anders

Toen het vakgebied Process Mining zich steeds verder begon te ontwikkelen, bekwaamde Gijs zich in de processmining software van Fluxicon. Naar aanleiding hiervan heeft hij een eigen benadering ontwikkeld, waarbij je niet alleen achteraf de logdata gaat analyseren, maar vooraf al gaat nadenken welke data je nodig hebt om process mining later goed te kunnen toepassen.

Op persoonlijk vlak heeft Gijs veel gehad aan de opleiding Management & Organisatieontwikkeling met behulp van Transactionele Analyse van de TA-Academy, de opleiding tot NLP Practicioner (neurolinguïstisch programmeren) en diverse incompany vaardigheidstrainingen, onder andere georganiseerd door AXA. Zijn overgebleven vrije tijd vult Gijs vooral sportief in. Bovendien verricht hij het nodige vrijwilligerswerk.

Wat zeggen collega’s over Gijs?

Collega’s omschrijven Gijs als een gepassioneerd dataprofessional, die altijd op zoek is naar kansen en mogelijkheden om verbeteringen te realiseren. Als OPEX consultant spreekt hij de taal van de business. Door zijn oprechte interesse in mensen en zijn specialisatie in data snapt hij bovendien hoe hij een organisatie kan helpen met het verbeteren en groeien.

Dankzij zijn vijftienjarige ervaring in de consultancy weet hij ook hoe hij samen met de organisatie veranderingen gerealiseerd én geborgd krijg. Klanten ervaren Gijs als een sympathieke, sportieve collega met wie het altijd gemakkelijk samenwerken is.

Wil jij ook excelleren?

Wil jij jouw organisatie ook laten excelleren door op zoek te gaan naar structurele verbeteringen in je processen? Wil je nu eindelijk eens met lean aan de slag of datagedreven gaan werken? Gijs geeft je niet alleen dat duwtje in de goede richting, maar hij begeleidt je ook van a tot z.

neem contact met mij op

Bekijk het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Productafbeelding van het PDCA-handboek 'Datacratisch werken'

Dit vind je misschien ook interessant

Uitgelichte afbeelding Process Mining
Process Mining
Uitgelichte afbeelding Data Mining
Data Mining
Uitgelichte afbeelding Training R & Data Mining
Training R & Data Mining

Deze organisaties gingen je voor

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met datagedreven werken of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Foto Gijs Eerdmans - Senior Consultant Datagedreven werkenGIJS EERDMANSSenior Consultant Datagedreven werken

Neem contact met mij op

Fact sheet

___
klanten
___
trainingen & workshops
___
mensen opgeleid
8,9
klanttevredenheid
___
consultants & docenten
3
kantoren
19
jaar ervaring